Arvostelut Trail running

Altra Mont Blanc

Altra on jo useamman vuoden kulkenut omia polkujaan juoksukenkämarkkinoilla. Heidät tunnetaan nolladropista ja jalan muotoisesta, leveästä lestistä. Itse lähdin testaamaan Altroja muutama vuosi sitten kun jalkavaivani alkoivat oikein urakalla häiritsemään lenkkeilyä. Silloin hankin Altran eniten myydyimmän mallin Lone Peakin. Siinä viehätti pehmeä kantakuppi ja nolladroppi. Haglundin kantapäät kaipaa todella pehmeää kantakuppia ja niistä Altra on myös tullut tutuksi. Lisäksi nolladroppi viehätti, koska halusin hioa juoksutekniikkaani täydelliseksi.

Lähetäänpäs tsekkaamaan ilman turhia lörpöttelyjä mistä tykkään ja mistä en tykkää Altra Mont Blanceissa. Lopussa vielä yksityiskohtia kuvien kautta.

Kengät on ostettu omalla rahalla ja mielipiteet ovat täysin omia. 

Plussat:
+ Kevyet! Painoa Mont Blanceilla on 280g. Kun näin paksulla välipohjalla varustettu kenkä on alle 300g, niin se on kova juttu!
+ Erinomainen Ego Max vaimennus. 30mm paksu välipohja tarjoaa mukavaa ja kimmoisaa vaimennusta.
+ Nopea ultrakenkä. Kevyt rakenne ja hyvä vaimennus auttavat jalkoja jaksamaan pitkän matkaa kevyellä askelluksella.
…ja siis kyllähän tämä kenkä käy lyhyemmillekin matkoille!
+ Vakaus. Korkean vaimennuksen kengissä on aina vaarana, että ne ovat teknisessä maastossa epävakaita ja se saattaa pahimmillaan aiheuttaa nilkan nyrjähdyksen. Mont Blanceissa välipohja/vaimennus on myös korkea, mutta kenkä on yllättävän vakaa. Tämä varmasti leveähkön lestin/pohjan ansiota. Hyvä balanssi vaimennusta ja vakautta!
+ Vibram pohja. Kyllähän se Vibram on aina kiva sana kun puhutaan hyvästä pohjan pidosta. Kyseessä on se tunnetuin pohjamateriaalien valmistaja. Suomessa etenkin märät kalliot ja mutainen maasto pistävät pohjan pidon koetukselle. Tämä Vibram Litebase suoriutui selvästi paremmin kuin esim. Altran oma Maxtrack pohjamateriaali.
+ Kantakuppi esim. Haglundin kantapäävaivoista kärsivälle. Eli kantakuppi ei sisällä muovia, vaan on löysä ja pehmustettu. Ei ärsytä ja anna painetta kantapäille. Myös ennalta ehkäisee kantapäävammojen syntyä.
+ Kivisuojan puuttuminen pohjasta. Harvinaista, mutta tällä kertaa kivisuojan (rockplate) puuttuminen on positiivinen asia. Välipohja on sen verran paksu, että kenkä ei kaipaa lisää suojaa kivikkoon. Lisäksi rockplate toisi jäykkyyttä ja heikentäisi kengän rullaavuutta.
+ Mukava päällinen. Hengittää hyvin ja venyy kivasti.
+ Leveä lesti, mutta ei se kaikista levein. Jalkani ei ole mitenkään hirmu leveä, joten tykkään juuri tästä Altran ”standard” lestistä. Se tarjoaa sopivasti mukavuutta ja on sopivan leveä niin, että jalka ei lähde ”seilaamaan” kengän sisällä.
+ Läpässä (iltti) hieno yksityiskohta kun Mont Blancin koordinaatit.
+ Altran omat gaiterit (säärystimet) helppo kiinnittää kengän kiinnityskohtiin.
+ Mallistosta löytyy vaihtoehtona myös Boa-kiristyksellä varustetut mallit. Kätevä tapa kiristää tai löysää nauhoja kesken lenkin.

Miinukset:
– Kevyen päällisen kestäminen epäilyttää. Katotaan nyt kauan materiaali kestää juurakon potkimista. Tällä hetkellä kilsoja takana 130 km ja vielä ei ole reikiä tullut. Pieni ”nyppäisy” tuli viime rymy-lenkillä pääliseen, mutta vielä ei muuta raportoitavaa. Varpaiden kohdilta puuttuu kunnon suojaus, joka lisää vaaraa varpaille, sekä päällisen hajoamiselle.
– Vibram Litebase toimii kohtuu hyvin märällä kalliolla. Ei sielläkään ihan täydellisesti ja niin hyvin kuin Vibram Megagrip. Mudassa pienet ja harvaan asetellut nappulat eivät tarjoa kovin hyvää pitoa. Pohjan pito kärsii hieman siitä kun ajatuksena on ollut tehdä mahdollisimman kevyt kenkä.
– Nauhat. Jäykät putki-malliset nauhat eivät vakuuta. Omat suosikit ovat litteät ja hieman elastiset nauhat.
– Löysä ja väljä kantaosa/nilkan ympärys ei välttämättä sovi kaikille ja se saattaa tuottaa kantapään lukitus ongelmia. Siitä jokainen tubettaja on ainakin urputtanut. Minun jalkoihin tämän tyyppinen kenkä taas toimii hyvin. Jos esiintyy ongelmia, niin kannattaa testaa nauhojen sitomista erilailla.
– Väljä nilkan ympärys päästää helposti roskia kengän sisälle (jos ei käytä säärystimiä).

Tehdääs hieman vertailua:

Altra Mont Blanc (juostu 130km) vs Altra Olympus (648km): Mont Blanc huomattavasti ketterämpi ja nopeampi kenkä. Olympus on kunnon pitkien matkojen tankki ja myös luotettavampi. Olympuksilla 648km takana, eikä mitään jälkiä päälisessä. Pohjakin vielä ihan käytettävässä kunnossa. Olympus tarjoaa myös paremman pidon. Mutta jos keveys ja nopeus on tärkeintä, niin valinta on ehdottomasti Mont Blanc! Pitkis ja palautumislenkeille kengäksi Olympus.

(Altra Lone Peakistä en tee erikseen vertailua, koska se ei pärjää oikeastaan millään osa-alueella)

Altra Mont Blanc (130km) vs Hoka Mafate Speed 4 (340km): Mont Blanc ketterämpi ja vakaampi kenkä. Mafate Speed 4 huomattavasti parempi pito isoilla nappuloilla ja Megagripillä. Hokan heikkous on, että se on todella epävakaa kenkä. Kapeahko lesti ja korkea vaimennus tekee siitä epävakaan tekniseen maastoon. Saa olla juurakossa tarkkana ettei nilkat nyrjähdä. Molemmat kengät ovat selvästi suunniteltu UTMB:n pitkä vuoristoreitti mielessä. Eli mukava ja kimmoisa vaimennus ja pohjassa pitävää Vibramia. Itse valitsisin kuivan kelin UTMB kisakengäksi Mont Blancin. Märälle kelille Hoka Mafaten.

Loppuloru:
Altra Mont Blanc on suunniteltu kisakengäksi, UTMB mielessä. Joitain mukavuus tekijöitä on karsittu, jotta kenkä olisi mahdollisimman kevyt ja nopea. Toistaiseksi kun kilsoja on takana 130km, niin karsittujen asioiden puuttuminen ei ole suuresti häirinnyt, vaan olen päässyt hymyssä suin nauttimaan kevyestä ja kimmoisasta Altra Mont Blancista!

Tuotesivu: https://www.altrarunning.eu/fi/m-mont-blanc-al0a547k602.html

0 comments on “Altra Mont Blanc

Jätä kommentti