Viime kesästä asti on tullut kurvailtua Felt Breed 20 gravel-pyörällä. Kyseessä on Feltin gravel-malliston paras ja kevyin versio. Feltin mallisto on hieman erilainen, koska heidän kaikkien gravel-pyörien rungot ovat alumiinia. Markkinoilla on tällä todella kattavasti erilaisia gravel-pyöriä. Osa merkeistä on lähtenyt maantiepyörämäiselle linjalle ja osa on kallistunut maastopyöriä muistuttaviin gravel-pyöriin. Felt Breed osuu aika hyvin sinne keskivaiheille ja vähän jopa kallistuu sinne maastopyörämäisiin malleihin. Ajoasento on rento ja isot renkaat tekevät ajosta mukavaa. Yksi eturatas ja 11-42 takapakka myös nojaavat enemmän maastopyörien puolelle.
Seuraavaksi käyn läpi asioita joista tykkäsin ja vähemmän tykkäsin Feltissä. Eli tässä tulee Felt Breed 20 LM-arvostelu:

Plussat:
+ Sram Force osasarja. Hienosti ovat vaihteet ja jarrut toimineet. Jotain hienosäätöä vaihteisiin piti alkuun tehdä, mutta sehän kuuluu asiaan.
+ Annetaan vielä oma plussa Sram Force hydraulisille jarruille. Pysäyttävät erinomaisesti, eivätkä ole vaatinut vielä yhtään huoltoa.
+ Hyvin on tilaa isoille renkaille. Vakiona 27,5″ / 650b halkaisija ja leveyttä vakiona tulleissa Vittorian renkaissa 47mm. Vaihdoin syksyllä 50mm leveät ja hyvin jää tilaa vieläkin leveämmille renkaille.
+ Vittoria Terreno Dry renkaat. Koko viime kesä meni näillä renkailla, eikä tullut yhtään rengasrikkoja. Tuon lisäksi kyseiset renkaat rullaavat todella hyvin ja harmaat kyljet näyttävät yllättävän päheiltä! Ainoa miinus tulee pidon kanssa. Muutamat kurvipannut tuli kesällä kokeiltua kun pitoa kurvissa ei ollut riittävästi (tai tuli ajettua liian kovaa). Pitää kuitenkin huomioida, että nämä renkaat ovat suunniteltu kuiville keleille ja se lukee ihan mallinimessä. Suosittelen vahvasti tubeless asennusta ja matalia paineita.
+ Ohjaamo. Devox (Feltin oma merkki) ohjaustanko on mukavan leveä (46cm XL koon rungossa) ja flarea (16 astetta) on juuri sopivasti. Tankonauha on myös todella jees. Siinä on heijastavia pisteitä ja loistava pito!
+ Yksi eturatas aka ”one by!” Sopii minulle erinomaisesti kun ei tarvitse miettiä kuin yhtä vaihtajaa. Lisäksi nyt on yksi huoltoa kaipaava osa vähemmän. Välitykset ovat riittäneet omassa ajossani erittäin hyvin.
+ Praxis hiilikuitu kammet. Plussaa hiilikuidusta. Muihin merkkeihin en osaa tehdä vertailua.
+ Mukava perä. Isot renkaat ja hiilikuitunen satulatolppa tuovat mukavuutta.
+ Top tube laukulle omat reiät.
+ Alumiininen runko. Tämä on vähän molempia, plussaa ja miinusta, mutta minulla alumiinirunko menee enemmän plussan puolelle. Meikäläisen gravel säheltämisessä kestävyys tulee keveyden edelle. Hiilikuitu runko olisi minulla saattanut olla jo palasina. On myös sanottu, että hyvä alumiinirunko on parempi kuin halpa hiilituinen. Lisäksi hiilikuitu rungon valmistaminen vaatii käsityötä ja siksi on huomattavasti kalliimpi. Alumiini sopii paremmin meikäläisen kukkarolle. Hiilikuitua taas kaipaisi sen tuoman tärinän vaimennuksen ja jäykkyyden puolesta.
+ Heti perään hyvä mainita kuinka kevyt Felt Breed 20 on alumiinirunkoiseksi. Valmistaja ilmoittaa M-koon pyörälle painoa 9,14 kg.
+ Devox 27,5″ vanteet vaikuttavat hyviltä alumiinivanteilta ja vapaarattaasta lähtee miellyttävän kova ääni.. 🙂 Vanteiden sisäleveys on 21 mm ja soveltuvat tubeless käyttöön.
+ Ulkonäkö. Värit valkoinen, musta ja harmaa toimivat erinomaisesti! Olen aina tykännyt ruskea reunaisista renkaista, mutta nämä Vittorian harmaa kylkiset ovat ehkä jopa yhtä hienot..
Miinukset:
– Pullotelineiden reikien paikat. Runko kolmion sisällä kolme eri paikkaa pullotelineille joka on ihan kiva, mutta muualla niitä ei sitten olekaan. Tai on yläputkessä, mutta ne ovat laukkua varten. Itse olisin sijoittanut kahdelle pullotelineelle reiät kolmion sisään ja yhden alaputken alle. Myös etuhaarukkaan olisi voinut sijoittaa reiät molemmille puolille retkiä varten.
– Sramin vaihdevipuun tottuminen on vienyt aikaa. Shimanoa aiemmin käyttäneenä Sramin erilainen vaihtaminen vei aikansa tottua. Ja suoraan sanottuna tykkään enemmän Shimanon kahden vivun systeemistä. Sramissa vain yksi vipu. Kevyt painallus ja menee isommalle vaihteelle, pitkään painallus ja menee pienemmälle. Shimanossa omat vivut pienelle ja isolle vaihteelle. Feltin gravel-mallistosta löytyy Breed 30 joka on Shimanon GRX-osilla.
– Prologon Dimension ”tylppäsatula” ei istunut Oksasen beban alle. Tämä on tietty sellainen osa-alue, että haastava miellyttää kaikkia, koska satula on hyvin henkilökohtainen juttu. Mutta ehkä joku perus Fabric Scoop tai WTB SL8 olisi istunut useamman takapuolen alle. Plussaa kuitenkin siitä, että ei ole laitettu halvinta ja painavinta satulaa vakiona. Prologo on kevyt ja hintaluokka n. 80 €.
– Keulaan kaipaisi hieman lisää mukavuutta/pehmeyttä. Etuhaarukka on hiilikuitua, mutta ohjaustanko ja stemmi alumiinia. Nuo kun olisivat myös olleet hiilaria, niin ajo olisi vielä mukavampaa. Ajoittain soran tuoma tärinä käynyt käsiin. Onneksi isot renkaat tuovat hieman mukavuutta.
– Ketjut tippuneet edestä aika monesti. Tähän jos löytyy vinkkejä, niin otan mielelläni ne vastaan.
– Keskiön vaihdoin n. 6kk käytön jälkeen. Toinen laakereista alkoi huudella.
Tuotesivu ja speksit: https://eu.feltbicycles.com/products/breed-20-2020











Breed nautti tästä suorasta. Nojailua Mies ja retkipyörä Tässä renkaina hetken aikaa olleet WTB Venturet. Vaihdoin pois kun eivät kestäneet ja rullasivat huonosti. Latoihin tullut nojailtua oikein urakalla. Vaihdoin loppuvuodesta 50-584 Pirellin renkaat ja vielä on tilaa isommille. Näillä renkailla pääse ihan kivasti poluillakin. 50-584 renkaat toimivat erinomaisesti lumella. Tosin tässä kohtaa lumi vei voiton. Ensi talveksi suunnitteilla vielä leveämpää ja nastat renkaisiin. Tänä talvena käytössäni oli toiset kiekot kapeille nastarenkaille.

0 comments on “Felt Breed 20”