Trail running

FootBalance

On aina ilo kirjoittaa aiheesta, josta voi olla hyötyä urheilijoiden terveydelle. On myös ilo kirjoittaa yrityksestä joka on suomalainen. Tämän artikkelin aiheena onkin FootBalancen pohjalliset. Ei välttämättä kuulosta hirveän hohdokkaalta, kun puhutaan pohjallisista, mutta niillä voi olla yllättävänkin iso vaikutus jalkojen terveyden kannalta.

Oma tarinani FootBalancen kanssa alkoi n. vuosi sitten kun ostin ensimmäisen parin pohjallisia Intersportista. Silloin kärsin kovista akilles- ja kantapääkivuista ja ajattelin testata kaikkea, mikä vähänkin voi auttaa kipuihin. Silloin hankin ihan perus siniset pohjalliset (QuickFit Blue). Leikkasin ne vain kotona kenkiin sopiviksi, mutta mitään muuta muotoilua niille ei tehty. Käytin pohjallisia aktiivisesti koko alkuvuoden ja aloin huomata niiden vaikutuksen. Kivut alkoivat katoilla. Hyvä tähän kohtaan huomautttaa, että pelkästään oikeanlaiset pohjalliset eivät pelasta jalkavaivoilta. Myös juoksutekniikka ja lihashuolto on oltava kunnossa! Anyway sitten kun jalat tulivat kuntoon, päätin luopua pohjallisten käytöstä (dumb-ass). Syy siihen oli, että halusin käyttää kenkien mukana tulleita pohjallisia, koska ne olivat kevyemmät. Me grammanviilaajat ollaan välillä vähän erikoista sakkia. Etenkin tämän grammanviilaajan kannattaisi välillä miettiä enemmän grammojen viilaamista omasta kropasta (jäätelöt narikkaan!). En ole sata varma mistä syystä johtui, mutta pohjallisista luopumisen jälkeen, loppukaudesta 2017 samat vanhat kivut tekivät paluun. Tosin tällä kertaa lievempinä, mutta halusin jalkojen olevan täysin terveet.

Tämän vuoden alussa palasin takaisin samaan kysymykseen kuin vuosi sitten. Millä konstilla saan jalat tuntumaan täysin terveiltä? Lueskelin nettiä ja siellä eksyin Juoksija-lehden artikkeliin, jossa mainittiin erikoispohjallisista. Ainiin mullahan on ne FootBalancen pohjalliset! Ei muuta kuin takaisin käyttöön ja unohdetaan nyt se grammanviilaus. Tai ei unohdeta kokonaan, nimittäin päätin tutustua FootBalancen muuhun mallistoon. Silloin löysin enemmän tietoa heidän yksilöllisistä pohjallisista. Siellä oli myös yksi malli, joka oli selvästi kevyempi kuin muut.

Seuraavaksi olinkin jo FootBalancen jalkojen analyysissä ja teettämässä itselleni yksilöllisiä pohjallisia. Analyysissä selvisi, että jalkakaareni on normaali. Eli sopiva tuki jalkakaaren alla vähentää jalan rasitusta. Toinen merkittävä asia mikä selvisi oli, että jalkatyyppini on harvinainen alipronaatio eli supinaatio. Tarkoittaa sitä, että nilkat kääntyvät ylikorostuneesti ulospäin. Supinaatio ei ole mikään ihanteellinen asia juoksijalle, koska kropan luontainen vaimennus puuttuu. Askellus tapahtuu kovaa, koska askeltaa jalan ulkosyrjällä. Askeltaessa nilkat ovat jäykät. Tämä varmasti selittää omia akilles-/kantapäävaivoja. Nyt oikeanlaisilla pohjallisilla pystytään ohjaamaan askelluksen rasitusta.

IMG_7217
Tästä se analyysi alkaa
IMG_7218
And the results are in! Supinaatio!
IMG_7224
Seuraavaksi pohjalliset jalkojen alle ja skannaus käyntiin
IMG_7220
Yksilöidyt pohjalliset ovat valmiit! Kuvassa Dynamic Blue
footbalance-3
FootBalance Performance pohjallinen Oksasen holvikaaren mukaan (ulkoterä edessä)
footbalance-4
FootBalance Performance pohjallinen Oksasen holvikaaren mukaan (sisäsyrjä)

Täältä löydät hyvää tietoa eri jalkatyypeistä:
http://www.footbalance.fi/miksi-footbalance

Analyysin jälkeen sain informatiivisen viestin sähköpostiin, jossa kerrotaan jalkatyypistäni. Tässä kopio mitä siinä luki.

Jalkatyyppi: Supinaatio
Pronaatio on jalan luonnollinen iskunvaimennusmekanismi: liikkuessamme jalkaterä ja nilkka kääntyvät hieman sisäänpäin lievittäen alustasta aiheutuvaa iskua. Sinulla on supinaatio. Jalka-analyysin aikana jalkasi kääntyivät ulospäin, eli jalkojesi pronaatiokyky on rajoittunut. Supinaatiota kutsutaan myös alipronaatioksi. Supinoivat jalat ovat “jäykät” eivätkä vaimenna iskuja luonnollisesti. Tämä aiheuttaa koko kehon luille, nivelille ja jänteille ylimääräistä rasitusta. Supinaatio on suhteellisen harvinainen virheasento. Dynaamisen ytimen omaavat, vaimennetut FootBalance-pohjalliset voivat oikeantyyppisiin jalkineisiin yhdistettynä auttaa sinua vähentämään kehoosi kohdistuvaa rasitusta ja lisäämään jalan joustavuutta.

”Oikeantyyppisillä jalkineilla” tarkoitetaan neutraalia ja hyvin vaimennettua juoksukenkää. Hyvin vaimennettu kenkä vähentää raskaasti askeltavan supinaatio juoksijan iskuja.

Yleisiä ongelmia alipronaatio/supinaatio juoksijoille ovat askellus kantapäällä, sekä askeltiheys. Kantapää askellus ei ole välttämättä paha asia, jos vaan askeltiheys ja askellus kohta ovat oikeat. Tosin kokemattomilla juoksijoilla kantapää askellus tarkoittaa useasti sitä, että jalka laskeutuu liian eteen. Eli jos sinulla on supinaatio jalkatyyppi, niin muista keskittyä askeltiheyteen! Myös askellusta kannattaa viedä enemmän jalan keskiosalle tai päkijöille.

Nyt varmasti paljasjalkajuoksijat haluaisivat sanoa jotain. Olen myös sitä mieltä, että ajoittainen paljasjalka juokseminen tekee hyvää. Eli sillä saadaan vahvistettua jalan lihaksia ja juoksutekniikka pysyy oikeana. Tosin minun kroppani ja matkat joita juoksen vaativat vaimennetut kengät ja pohjalliset.

Kannattaako alipronaatio juoksijoiden heittää lusikka kaivoon juoksun suhteen?
EI! Jokainen juoksija on varmasti kuullut herrasta nimeltä Dean Karnazes? Kannattaa tutkia hänen juoksemia matkoja ja jalkoja/juoksutekniikkaa. Hän on tunnettu erikoisesta askelluksestaan ja länkisääristään, mutta mies on tunnettu myös älyttömistä juoksumatkoistaan. Hän on myös erään toisen pohjallismerkin yhteistyökumppani. Oikeilla pohjallisilla, kengillä, juoksutekniikalla ja lihashuollolla pysymme oikealla tiellä!


Teetimme jalkani mukaan kaksi erilaista pohjallista. FootBalance Dynamic Bluen, sekä Performancen. Tässä tarkempaa tietoa niistä (teksti kopioitu FootBalancen nettisivuilta, kuvat Oksanen).

FootBalance Dynamic Blue

Tästä kaikki alkoi. Käytetyin pohjallismallimme tarjoaa hyvän iskunvaimennuksen, mukavuuden ja tuen jokapäiväiseen liikuntaan.

Hyödyt

Mukavuutta ja suorituskykyä kaikkeen liikkumiseen

Täydellinen

Kaikkeen liikkumiseen
Kaikille jalkatyypeille

Vaimennus 3/5
Paino 49g

Tämä tulee olemaan minulla ns. all-around pohjallinen. On pehmeämpi kuin Performance, joten ultra-matkat juostaan sinisillä pohjallisilla!

https://www.footbalance.fi/yksilolliset-pohjalliset/dynamic-blue


FootBalance Performance

Pohjallinen niille, jotka haluavat säilyttää hyvän tuntuman alustaan ja nauttia silti pohjallisen tarjoamasta dynaamisesta tuesta.  Performancen kapea muoto istuu täydellisesti tiukkoihin ja ohutpohjaisiin urheilujalkineisiin kuten pyöräily-, jalkapallo- ja suunnistuskenkiin, luistimiin ja piikkareihin. Materiaalivalinnoissa on kiinnitetty erityistä huomiota kestävyyteen ja hygieenisyyteen. Syvä kantakuppi pitää jalan tukevasti paikallaan nopeissakin liikkeissä.

Loistava pohjallinen kaikkeen urheiluun jossa nopeus ja suorituskyky ovat avainasemassa!

Hyödyt

Tarjoaa täydellisen yksilöllisen istuvuuden tiukkoihin urheilujalkineisiin kuten pyöräily- ja jalkapallokenkiin ja luistimiin.
Kovaa kulutusta kestävä ohut pohjallinen säilyttää hyvän tuntuman alustaan.

Täydellinen

Kaikille jalkatyypeille

Vaimennus 1/5
Paino 41g

Näitä aion käyttää lyhyemmissä kisoissa ja silloin kun grammanviilaus lähtee taas käsistä.

https://www.footbalance.fi/yksilolliset-pohjalliset/performance

footbalance-2500.jpg
FootBalance Dynamic Performance

Kuten kuvista saattaa huomata, pohjalliset ovat olleet jo jonkin verran käytössä. Tulen myöhemmin kirjoittamaan uuden kirjoituksen, kun tiedän enemmän pohjallisten vaikutuksista. Alku on ollut loistava, mutta testataan vähän vielä!

Loppuun vielä.. jos yhtään tunnet tarvetta erikoispohjallisille, niin suosittelen käymään esim. Intersport myymälässä keskustelemassa FootBalancen pohjallisista. Siellä asiantuntijat pystyvät tsekkaamaan jalkasi ja voitte yhdessä katsoa sinulle sopivan ratkaisun.

www.footbalance.fi
www.footbalance.com

27355612_1574894005881724_4191958193341717177_o
Kuva: FootBalance

5 comments on “FootBalance

 1. Tietäjä

  Kannattaisiko kuitenkin selvittää, mikä aiheuttaa kantaluiden supinoivan asennon? Suosittelen tutustumaan nilkkanivelien liikehäiriöiden hoitoon perustuviin terapeuttisiin harjoitteisiin. ”Yksilöllisten” pohjallisten valmistaminen kuormituskuvan perusteella on muutenkin hyvin yksinkertaista ja vanhentunutta ajattelua. Jos tukipohjallisten tarve on todellinen, hakeutukaa oikeiden alan ammattilaisten vastaanotolle(ft/jt). Siellä pohjallisten valmistetaan biomekaanisten tutkimusten ja alaraaja-analyysin perusteella.

  Tykkää

 2. Mulla on sekä Footbalance- että fysioterapeutin/apuvälineteknikon tekemät pohjalliset. Mulla vasen nilkka vähän antaa periksi ja kaaret madaltuneet. Tällä hetkellä käytän vaihdellen molempia pohjallisia, mutta ihan ensisijaista on jalkateräjumppa, josta saa parhaimman avun. Footbalancet ei ole ihan niin järeät, kuin mittojen mukaan tehdyt pohjalliset, mutta kyllä niistäkin jotain apua saa. Ne tehtiin Intersportin liikkeessä juuri tuollaisessa laitteessa, kuin postauksen kuvassa.

  Tykkää

 3. Teemu Oksanen

  Kiitos kommenteista! Ilo nähdä, että tämä artikkelin herätti ajatuksia.
  Kiitos myös hyvistä vinkeistä. Otetaan ne ilman muuta huomioon! 🙂

  Tykkää

 4. Johanna

  No niin – mähän itse kävin toivomassa tätä postausta ja nyt tämä on mennyt multa ihan ohi. 😀
  Pari kysymystä:
  Oliko niin, ettet muotoillut silloin niitä ekoja pohjallisia itse, vaan otit ne sellaisenaan käyttöön? Kun nehän on ilmeisesti mahdollista uunissa lämmittämällä muotoilla omiin jalkoihin paremmin sopivaksi?
  Totuttelitko pohjallisiin jotenkin alussa vai otitko ne heti täysimittaiseen käyttöön?
  Oletko havainnut nuo jalka-analyysin perusteella teetetyt pohjalliset selkeästi paremmaksi kuin nuo QuickFitit?
  Tämmösiä kysymyksiä heräsi. Tahin itse aika ajoin toisen jalan penikkaongelman kanssa, mikä taasen johtuu pienestä ylipronaatiosta, joka tuossa jalassa on. Mulla on aiemmin fyssari todennut, että pohjallistarvetta ei ole, koska tuo pronaatio on niin lievää. Nyt on kuitenkin alkanut tuntua siltä, että pientä lisätukea kaipaisin. Ehkä voisin kokeilla ensin tuota QuickFit-pohjallista ja katsoa onko siitä jotain apua.

  Tykkää

  • Teemu Oksanen

   Moikka! Hyvä, että nyt pääsit lukemaan. 🙂
   En silloin muotoillut noita Quickfittejä. Leikkasin ne vaan kenkiin sopiviksi.
   Kyllä sen tavallaan tuntee kuinka yksilölliset pohjalliset mukautuvat jalan muotojen mukaan. Tykkään myös yksilöllisten pohjallisten painosta ja Dynamic Bluen pinta pehmeydestä. Itse olen ainakin todennut sen, että jos jotain ongelmia on jalkojen kanssa, niin mielellään kokeilen kaikkia ratkaisuja. Eli suosittelen kokeilemaan. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: