Trail running

Älä keskeytä! – Viisi vinkkiä ultrakisaan

DNF, nuo pirulliset kolme kirjainta joita jokainen ultrajuoksija vihaa! ”Did not finish” ei näytä koskaan tuloslistassa hyvältä ja vielä pahemmalta se tuntuu henkisesti kilpailun jälkeen. Vuonna 2017 keskeytin ensimmäistä kertaa juoksukisan, kun NUTS Ylläs-Pallas 134 km kilpailu jäi kesken 40 km jälkeen. Muistan vieläkin tuon ahdistavan fiiliksen jonka koin kilpailun jälkeen. Päässäni pyöri monta viikkoa vielä kisan jälkeen, että mitä olisin voinut tehdä toisin ja olisinko päässyt maaliin jos olisin vain jatkanut. Noin kaksi ja puoli vuotta tuon kisan jälkeen voin sanoa, että todennäköisesti olisin päässyt maaliin jos olisin silloin tajunnut käyttää näitä tämän artikkelin vinkkejä. Tuo vastaus selkeni minulle tämän vuoden kisoissa kun koin samoja vaikeuksia. Tällä kertaa en antanut periksi, vaan taistelin itseni maaliin. Haluankin nyt kertoa teille viisi vinkkiä jotka auttoivat minut noissa kisoissa vaikeiden aikojen yli.

Nämä vinkit ovat sinulle jos koet väsymystä tai vaikeuksia ravinnon kanssa. Jos loukkaannut, niin silloin keskeyttäminen saattaa olla ainoa oikea ratkaisu. Vamma voi vain pahentua, jos jatkat matkaa.

nutskarhunkierros2019-2184
Konttaisen huipuille. Matkaa jäljellä alle 10 km. Mies väsynyt, kylmissään ja nälissään. Kuva: Juha Saastamoinen

1. Taistele seuraavaan huoltoon

Jos seuraavaan huoltoon on esim. 5 km matkaa, niin kävele, vaikka ryömi se matka. Kunhan pääset huoltoon! Siellä on sitten luvassa ruokaa ja juomaa (ainakin useimmissa kisoissa).  Ennen kuin pääset huoltoon, niin pysähdy, ota happea ja yritä väkisin syödä mitä liivistäsi löytyy. Vältä esim. geelejä jos ne eivät maistu. Syö sellaista mikä maistuisi sinulle ilman urheiluakin. Minulla Vihreät Kuulat ja Noshtin chewsit ovat semmoisia joita pystyn syödä heikollakin hetkellä.

IMG_9831.jpg
Drop bagiin suosikki herkkuja kannustusten kera.

2. Istu alas ja tankkaa

Kun pääset sinne huoltoon, niin ota ruokaa ja juomaa ja mene istumaan. TDS 145 km kilpailussa olin keskeyttämässä n. 50 km jälkeen. Kävin jo kysymässä järjestäjiltä, että miten toimitaan jos haluan keskeyttää. Päätin kuitenkin jäädä huoltoon istuskelemaan, syömään ja juomaan. Söin mm. kofeiinilla varustettuja vohveleita ja join kokista. Huollossa istuskellessa kirjoittelin vaimolle kotiin ja valittelin oloani. Olin hänelle sanonut ennen kisaa, että ei pidä keskeyttää jos on heikko olo. Pitää vain ottaa rauhassa happea, tankata ja sen jälkeen päästä takaisin liikkeelle. Hän tiesi viesteistäni, että ei ole ukolla vielä oikeata syytä keskeyttää ja hän päätti kannustaa minut takaisin kisaan. Olin tuossa TDS:n huollossa n. puoli tuntia. Huomasin, että oloni oli parantunut, mutta se ei ollut täydellinen.

Näyttökuva 2020-1-15 kello 15.49.02
Viestit vaimon kanssa TDS:n pisimmässä nousussa (n. 1600 m verttiä).

3. Lähde liikkeelle

Tauon ja tankkauksen jälkeen olo saattaa parantua, mutta silti keskeyttäminen saattaa olla vielä mielessä. Onkin tärkeätä lähteä tauon jälkeen takaisin liikkeelle, vaikka tuntuisi todella vaikealta. Tankattu ravinto ei välttämättä ala heti vaikuttamaan, joten sen vaikutusta kannattaa lähteä ennemmin odottelemaan takaisin reitille. Jos olet ottanut kofeiinia, niin sekin saattaa potkaista vasta vähän myöhemmin.

Puoliväli1
2018 Vaarojen huollossa. Olo parani ruokailun jälkeen, mutta polvikipu päätti tähän tuoliin matkani.

4. Matka on pitkä

Varsinkin jos vaikeat ajat tulevat jo ultrajuoksun alussa on hyvä ajatella, että matka on vielä pitkä. Karhunkierroksen 166 km kisassa minulle tuli vaikeat ajat jo 40 km juoksun jälkeen. Siinä vaiheessa ajattelin, että nyt rauhassa koska vielä on kisaa jäljellä 126 km. Vielä on paljon aikaa toipua ja palata kunnon juoksuvauhtiin. Jos taistelee sijoituksista, niin kannattaa muistaa, että edellä menevilläkin voi tulla vaikeata ja siksi ei koskaan kannata keskeyttää. Jos olet viidentenä, niin ihan hyvin neljä edellä juoksijaa voivat keskyttää ja sinut kruunataan voittajaksi jos jaksat maaliin. Jos et taistele voitosta, niin unohda ajatukset heikontuvasta sijoituksesta ja loppuajasta. Nyt on vain tärkeintä taistella itsensä maaliin!

Oma pääkoppa osaa olla se pahin vastustaja. Onkin tärkeätä pitää pää kylmänä ja ajatella positiivisesti. Hymyile, vaikka ei hymyilyttäisikään!

karhunkierros2017_onevision
NUTS Karhunkierros 80 km 2017 – Kuva: Onevision.fi / Juha Saastamoinen

5. Tee välitavoitteita

Kun on vaikeata, niin kannattaa tehdä pieniä tavoitteita. TDS:n kisassa kun pääsin lopulta jatkamaan pitkän huollon ja DNF pohdinnan jälkeen, tein uuden tavoitteen. Päätin, että yritetään nyt päästä seuraavaan isoon huoltoon, joka oli n. 40-50 km päässä. Katsotaan sitten uudelleen kisan jatkamista. N. 15 minuuttia huollon jälkeen oloni oli ihan erilainen. Meno maistui taas ja etenin vuoren huipulle muita kilpailijoita ohittaen. Huolto oli tehnyt tehtävänsä! Saavutettuani seuraavan tavoitteen eli päästyäni isoon huoltoon, en enää miettinyt keskyttämistä. Mietin vain, että enää n. 50 km maaliin. Keskeyttäminen ei käynyt enää mielessäni koko loppumatkan aikana.

Vielä yksi bonus vinkki: Kun saat olosi parantumaan ja meno maistuu taas, syö sellaista mikä ”maistuu.” Minulla melkein aina pitkissä kisoissa geelien syönti alkaa yskimään, joten kannattaa jatkaa sellaisella ravinnolla jonka saa ”helposti” syötyä. TDS:n loppupuolella söin huolloissa vesimelonia, banaania, suklaata, kokista ja juustoa. Söin myös viimeisessä isossa huollossa pastaa. Kannattaakin syödä ”oikeata ruokaa” jos sitä on tarjolla. Liivissä olleista herkuista maistui vain nuo aikaisemmin mainitut kuulat ja Chewsit. Se mikä maistuu on tietty henkilökohtaista ja sen moni saattaa oppia vasta kun pääsee kokemaan vaikeuksia. Kannattaa treenata syömistä ja testailla kisaeväitä treenipitkiksillä. Jos huomaat, että treenilenkille lähdettäessä et malta odottaa jonkun evään syömistä, niin todennäköisesti juuri se ravinto tulee olemaan jossain kisassa sinun pelastajasi.

IMG_7674
Finisher kyltin kanssa on kiva poseerata!

Tässä nämä vinkit. Toivottavasti näistä oli apua ja tulevat kisat menevät päätyyn asti!

Pistä alle kommenttia omista kokemuksistasi. Jäikö jotain mainitsematta? Onko sinulla jokin oma kikka?


Jos et jo seuraa, niin kannattaa harkita seuraamista:
Instagram: https://www.instagram.com/teemu.oksanen/
Strava: https://www.strava.com/athletes/7466377

 

2 comments on “Älä keskeytä! – Viisi vinkkiä ultrakisaan

 1. Juoksijapoika

  Löysin postauksesi etsiessäni tietoa ultrajuoksun tankkauksesta – oma ensimmäinen 100 km on kahden viikon kuluttua ja epävarmuus on suuri. Kiitos näistä rohkaisevista sanoista! Nyt ainakin tiedän vähän enemmän, mitä ehkä kannattaa huomioida ja miten saa pidettyä itsensä kovana, ettei keskeyttäminen tule heti mieleen.

  Tykkää

  • Teemu Oksanen

   Moi! Kiitos kun luit ja ilo kuulla, että kirjoituksesta löytyi vinkkejä. Tsemppiä tulevaan kisaan! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: