Arvostelut Trail running

Hoka One One Arahi

Hoka One One on tullut viime vuosina ryminällä juoksukenkämarkkinoille. Heidät on tunnettu isolla vaimennuksella ja matalalla dropilla varustetuista kengistä. Juoksukenkämarkkinoita on pitkään hallinneet Adidas, Nike, Asics ym. perinteisemmät merkit ja heidän kaikkien kengät ovat olleet hyvin samanlaisia. Eli 10mm droppi ja vaimennukset kevyestä, keski kokoiseen. Hoka One One alkoi tekemään jotain muuta ja se on selvästi alkanut tuottamaan tulosta.

Tässä artikkelissa tulen kertomaan Hoka One One Arahin hyvistä ja heikoista puolista. Kyseessä on Hokan isosti vaimennettu ja pronaatiotuettu kenkä. Kantakorkeus on 34mm ja kärkikorkeus 29mm. Eli droppia 5mm. Hokan suosituin katukenkä on pitkään ollut Clifton ja se on hyvin samanlainen kuin Arahi. Clifton on aavistuksen matalampi ja niistä puuttuu pohjasta kovempi tuki osa, joka Arahissa on. Painoa Arahille ilmoitetaan 269g (EUR 42 2/3) . Ne on muutaman gramman painavammat kuin Cliftonit. Ero minkä huomaa juostessa Cliftonin ja Arahin välillä on se, että Arahin vaimennus on vähän kovempi. Eli juuri tuo pronaatiotuki tuo vaimennukseen lisää jämäkkyyttä.

_DSF0813


Yläosa

Arahien lesti on minun jalkaa juuri sopiva. Kyseessä ei ole liian kapea, eikä liian leveä lesti. Kenkä ei purista, eikä jalka pääse elämään kärjestä. Minulla on aika normaalin levyinen jalka. Myös kantakuppi sopii jalkaani. Alkuun kantapääni pääsi nousemaan jäykän pohjan takia, mutta nauhalukolla sain sen kuriin.

_DSF0811

_DSF0807

Yläosan heikoin puoli on sen hengittävyys. Materiaali on ohutta, mutta täysin tiivistä materiaalia. Ei siis verkkomateriaalia mitä useammat valmistajat käyttävät. Huonosti hengittävä yläosa aiheutti minulla +23 asteen lämpötilassa ja vauhtikestävyystreenissä jalan ylikuumenemisen. Jalka lämpeni sen verran, että juoksemisesta tuli epämukavaa. PK-lenkeillä +10-20 asteessa ei ole ollut ongelmia.

_DSF0804


Pohja

Pohjassa ei ole oikeastaan mitään erikoista. Tuntuu pitävän ihan kivasti ja vielä en ole suurta kulumaa nähnyt. Sateella en ole vielä näillä juossut.

Pohjan kuvionti on suunniteltu asfaltilla juoksemiseen, mutta se toimii myös kivasti hiekkateillä ja neulaspoluilla. Vielä kun vaimennus on aika iso, niin polkujen juuret ja terävät kivet ei tule hirveen helposti jalkapohjaa kiusaamaan.

Pohja/kenkä on erittäin jäykkä. Etenkin kantaosaa ei saa väännettyä mihinkään. Kärki joustaa jonkin verran. Kärjessä on valmiiksi kaareva ”rockeri”, joka tekee kengästä hyvin rullaavaan.

_DSF0803


Vaimennus

5mm droppi auttaa mukavasti astumaan päkiällä. Eniten pitkillä PK-lenkeillä olen käyttänyt Adidaksen Ultra Boosteja, joissa droppi on 10mm. Niistä siirtyminen Hokan 5mm droppiin oli tosi jännä fiilis. Tuntui kivalta, kun huomasin kuinka puhtaasti askelsin päkiällä.

Vaimennusta Araheissa on tosi reilusti. Hokan mallistosta löytyy enemmänkin vaimennettuja kenkiä, mutta niihin en ole vielä sekaantunut. Luulen, että tämä on aikalailla maksimi vaimennus mitä haluan juoksukengältä. 34mm kanta ja 29mm kärki tarjoaa erittäin miellyttävän pehmeää menoa. Tämä vaimennus on minun kokoiselle, isolle juoksijalla miellyttävä. Vaimennus on myös kohtuullisen kimmoisa. Ihan ei ole Addujen Boostin tasolla, mutta ero ei ole suuri.

Näin isosta vaimennuksesta löytyy myös negatiivista sanottavaa. Nimittäin jos näillä haluaa juosta kovaa, niin tehoa tuntuu hukkuvan suureen vaimennukseen. Kovalla vauhdilla astuu nopeammin ja voimakkaammin ja jalkapohja tuntuu työntyvän vielä enemmän vaimennuksen sisään. Toisaalta tuskin näitä kenkiä hirveen moni hankkii 10 km tai puolimaraton kisakengiksi. Noille matkoille Hokan mallistosta löytyy mm. Clayton.

Araheista löytyy pronaatiotuki. Välipohjassa on oranssi osa, joka on aavistuksen kovempaa ainetta, kuin välipohjan valkoinen osa. Tämä tarjoaa enemmän ylipronaatiotukea ja se ohjaa askellusta oikeaan asentoon. Arahi on luokiteltu kevyesti tuetuksi kengäksi eli markkinoilta löytyy voimakkaammin tuettuja kenkiä.

_DSF0806

_DSF0808


Plussat

+ Mukavan pehmeä vaimennus
+ Erittäin kevyet kengät (isoon vaimennukseen nähden)
+ Nauhat. Ovat hieman elastiset ja pysyvät hyvin kiinni
+ 5mm droppi
+ Sopiva lesti
+ Ulkonäkö. Sininen, oranssi ja Hokan design. Erittäin hyvännäköiset!
+ Pronaatiotuen tuoma jämäkkyys

Miinukset

– Heikosti hengittävä päälinen
– Iso vaimennus syö tehoja. Nopeus puuttuu

Loppusanat

Olen pitänyt Hoka One One Araheilla juoksemisesta. 5mm droppi, isolla vaimennuksella jollain tapaa kiehtoo. Näitä ei kannata hankkia kuumien säiden kisakengiksi, vaan ennemmin pitkille ja ”hitaille” treenilenkeille. Kyseessä on myös loistava hybridikenkä eli Arahi soveltuu asfaltin lisäksi helpoille poluille. Kaikista kehuista huolimatta Arahit eivät ole ne kengät jotka Oksanen nappaa kaikista mieluiten tasaisen lenkeille.

 

0 comments on “Hoka One One Arahi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: