Arvostelut Cycling

Varusteet pyöräretkelle

Retkeilyä on tullut harrastettua jo yli 10 vuotta. Rinkka selässä on tullut kierrettyä pohjoisen kaikki tunnetuimmat reitit. Nuo reissut tuli siis aikoinaan tallusteltua hiljaksiin jalan. Olen kuitenkin aina ollut kiinnostunut pitkien matkojen etenemisestä vauhdilla. Sen takia rinkkaretkeily muuttui aikoinaan polku-ultrajuoksuksi ja nyt sen rinnalle on tullut pyöräretkeily. Näiden retkien kautta olen saanut hyvän opin mitä ja miten kannattaa pakata retkille mukaan. Ensikertalaisille varustemäärä ja niiden sijoittelu laukkuihin saattaa tuntua todella haastavalta. Valintoja helpottaakseen Addnature.fi pyysi minua antamaan vinkkejä ja listaamaan omia suosikkivarusteitani pyöräretkelle. Toivon tämän artikkelin helpottavan ensimmäiselle pyöräretkelle lähtöä ja ehkä kokeneemmatkin retkeilijät saavat tästä jotain uutta. Tätä kirjoitusta lukiessa on hyvä huomioida, että pyrin retkilläni pitämään kohtuullisen hyvää vauhtia ja kulkemaan päivän aikana pitkiä matkoja. Eli en ole ns. naatiskelija retkeilijä joka pakkaa pyörälaukkuun paistinpannun ja puolijoukkueteltan. Pyrin liikkumaan mahdollisimman kevyellä ja kompaktilla varustuksella, kuitenkin riittävän kattavalla etten joudu vaikeuksiin.

Pyöräretkeilystä käytetään englannin kielellä kahta eri sanaa: bikepacking ja bicycle touring. Tulen tässä kirjoituksessa nimenomaan keskittymään bikepacking varusteisiin. Bikepackingilla tarkoitetaan mahdollisimman kevyttä ja aerodynaamista varustelua. Bicycle touring on enemmän letkeämmän puolen pyöräretkeilyä. Bikepackingissä laukut ovat aerodynaamisesti samassa linjassa. Touringissa käytetään useasti sivulaukkuja. Myös viralliset touring pyörät ovat letkeämpiä eli ajoasento on pystympi ja mukavampi. Yleisimpiä bikepacking pyöriä ovat gravel-pyörät, mutta myös maantie- ja maastopyörät soveltuvat pyöräretkeilyyn. Retkipyörän valinnassa kannattaa miettiä, että millä alustalla tulee ajamaan ja arvostaako enemmän mukavuutta vai nopeutta. Vaihteet ovat myös suuressa roolissa. Jyrkät ylämäet ja laukkujen tuoma paino saavat kuskin arvostamaan kevyitä vaihteita.

Eiköhän lähdetä purkaamaan laukkuja ja tsekataan mitä ne sisältävät. Kirjoituksen varustemäärä on sopiva n. 3-5 päivän gravel-pyöräretkille kesäaikaan. Eli reitti ei kulje koko ajan valtatien varrella, vaan sivussa kulkevilla pienillä sorateillä, joissa apua ei välttämättä ole nopeasti saatavilla. Yöpymiset tällä varustuksella tehdään teltassa tai bivyssä.

Käytössäni on sekalaisesti eri merkkien laukkuja, mutta isoimmat ja tärkeimmät ovat laadukkaita Restrap merkkisiä. Tässä vaiheessa jo hyvä huomauttaa, että painavimmat varusteet on hyvä pakata mahdollisimman keskelle (runko- ja yläputkilaukku) tai etuosaan jotta ohjattavuus pysyy miellyttävänä.

Varustelistassa näet mitä laukkuun tulee sisälle ja mikä tuote minulla on käytössä. Varusteiden ja laukkujen koko on tarkkaan mietitty ja mitoitettu juuri minun tavaroille sopiviksi. Huomioithan, että tämä ohjeistus on suuntaa antava ja se on sellainen mikä on toiminut minulla. Kannattaa siis kokeilla eri setuppeja ja selvittää mikä toimii parhaiten juuri sinulle.


Satulalaukku – Restrap Saddle Bag 14L

HUOM! Kuvasta löytyy molemmat, teltta ja bivy. Vain toinen lähtee mukaan. Vuodenaika, sää, retkikohde ja kiire vaikuttavat valintaan.

Teltta tai bivy – Teltta mukavampi, mutta myös isompi. Bivy on hyvä jos haluaa mahdollisimman kevyen ja kompaktin majoituksen. Jos paljon hyttysiä, niin bivyssä voi olla nihkeä yöpyä (riippuen mallista).
– Oksasella: Nemo Hornet yhden hengen teltta
– Oksasella: MSR E-Bivy

Vaatteita – Leirivaatteet (shortsit/kevyet housut + paita + merinokalsarit + hattu), kevytuntuvatakki aka taukotakki, vaihtovaatteita. Samoilla pyöräilytrikoilla pärjää useamman päivän, mutta ajopaitoja hyvä olla ainakin yksi varalla. Sadevaatteet laukun suuaukolle (tai ajopaidan taskuihin).
– Oksasella: Columbia Sportswear + Cafe du Cycliste

Kengänpäälliset
– Oksasella: BBB Hardwear

Irtolahkeet ja -hihat

Ensiaputarvikkeet – Rakkolaastareita, avaruushuopa, side, kyypakkaus, mahdolliset lääkkeet

Vessapaperia

Leirisandaalit laukun ulkopuolelle
– Oksasella: Columbia 2 Strap Sandal

Kuksa tmv. kahvikuppi laukun ulkopuolelle
– Oksasella: Kupilka

Takavalo laukun ulkopuolelle.
– Oksasella: Sigma Sport Infinity

Vaatteet on hyvä pakata pienempiin kuivapusseihin satulalaukun sisälle. Vesisade tai kostea leiri voi pilata reissun jos vaatteet kastuvat.

Pakkausohje: Pakkaa painavimmat tavarat laukun pohjalle eli mahdollisimman lähelle satulatolppaa. Tällä vähennät satulaukun heilumista. Sadevaatteet ja taukotakki kannattaa pakata lähelle suuaukkoa, jotta ne saa nopeasti päälle jos sade tai kylmä yllättää. Mm. sandaalit/leirikengät ja kahvikuppi hyvä pakata laukun ulkopuolelle remmeillä.


RUOKOLAUKKU – RESTRAP FRAME BAG MEDIUM

Pussi-/retkiruuat – Kolmen päivän retkelle yleensä pakkaan n. 3-4 pussiruokaa. Näitä syön iltaisin ajopäivän jälkeen ja päiväisin pyrin syömään lounaan reitin varrelta löytyvästä ravintolassa/huoltoasemilla.

Työkaluja – Monitoimityökalu, rengasraudat, ketjun katkaisija, ketjulukko, tubeless paikkoja, pinna-avain, varaventtiili, ketjulukon pihdit tai pätkä kaapelia, jesaria (teippaa esim. pullon ympärille ja ota siitä korjaamiseen jos tarvetta), Leatherman (puukko, pihdit, sakset), nippusiteitä. Eli kaikki työkalut joilla voit välttää liftauksen. Jos esim. pussiruuat valtaavat runkolaukusta kaiken tilan, niin työkalut voi sijoittaa esim kolmannen pullon sisälle. Minulla tuo kolmas pullo sijaitsee alaputken alapuolella.

Ketjurasvaa
– Oksasella: Rex Domestique

Otsalamppu
– Oksasella: Petzl Nao+

Lusikka
– Oksasella: Sea to Summit Alpha Light Long Handled Lusikka

Hammasharja + tahna

Lukko – suosin mahdollisimman kevyttä ja pientä. Toimii siis lähinnä hidasteena. Pisin aika mitä pyörän luota olen poissa on muutama minuutti. Jos menen jonnekin syömään, niin pyrin parkkeeraamaan pyörän näköetäisyydelle.
– Oksasella: Abus Combiflex 2503 Rullautuva Kaapelilukko

Pakkausohje: Tavarat joita mahdollisesti tarvitset ajon aikana, sijoita sinne päähän jonne vetoketju sulkeutuu. Saa sitten nopeasti esille. Leirissä syötävät pussiruuat laukun perälle.


YLÄPUTKILAUKKU – TOPEAK FUEL TANK

Varavirtalähde

Puhelin

Korttilompakko

Langalliset kuulokkeet (vähemmän ladattavaa ja ei syö puhelimen akkua kun langalliset)

Pientä purtavaa


STEMMILAUKKU – AGU SNACK-PACK VENTURE

Ruokaa – ajon aikana syötäviä urheiluravinteita.
– Oksasella: Nosht Energiakarkit

Stemmilaukkuja pystyy helposti viritellä kaksi kappaletta, molemmille puolille stemmiä. Kuumalla säällä toisessa voi kuljettaa esim. Nalgenen 1L vesipulloa.

Stemmilaukun verkkotaskuihin:

Piilolinssikotelo, jossa toisessa lokerossa rasvaa (arkoihin paikkoihin) ja toiseen aurinkorasvaa (saattaa tarvita enemmän).

Energiajuomajauhetta
– Oksasella: Nosht Endurance

Suolaa – Todella tärkeä etenkin kuumilla keleillä. Apteekista saa suolatabletteja tai sitten näitä joita itse käytän:
– Oksasella: SaltStick Caps


TANKOLAUKKU – TOPEAKIN FRONTLOADER JA RESTRAP DRY BAG DOUBLE ROLL 14L

Makuupussi
– Oksasella: Rab Neutrino 200

Makuualusta
– Oksasella: Vaude primaloftilla (hyvin vanha alusta). Painava, mutta lämmin.

Retkikattila ja sen sisälle keitin ja kaasu
– Oksasella: Primus LiTech Trek Kettle (1L) + Primus Micron Stove keitin

Pakkausohje: Pyri jakamaan paino tasaisesti jotta pyörän ohjaus ei kärsi. Itse sijoita keittimen/kattilan keskelle laukkua. Makuupussi ja -alusta tasaisesti ja ”varovaisesti” kattilan ympärille. Makuupussin ja -alustan omat pakkauspussit jätän kotiin.


TARVIKELAUKKU – CHROME HELIX HANDLEBAR BAG

Kamera + objektiivit – Näitä ei tietty kaikki ota mukaan, koska kännyköilläkin saa kuvia. Itselläni on aina mukana vähintään pieni peilitön järkkäri.

Pakkausohje: Kannattaa miettiä laukun ja kameran käyttö niin, että saat kameran mahdollisimman nopeasti esille ja otettua kuvia vauhdista. Kannattaa myös varalta olla jotain vedenkestävää pussia johon laitteet voi kääriä sateella. Kamerakalusto ei saa olla liian painava tässä laukussa, jotta ohjaus ei kärsi.


OHJAUSTANKOON LISÄKSI

Etuvalo puuttuu kuvasta.

Navigointilaite
– Oksasella: Garmin Edge 1030 Plus + Garmin Charge -tehoakku

Etuvalo
– Oksasella: Sigma Aura 80

Pakkausohje: Kiinnityksille on rajoitetusti tilaa ohjaustangossa. Navigointilaite kannattaa kiinnittää niin, että se ei häiritse laukkujen käyttöä. Itse käytän paljon kameralaukkua ja sen takia Garmin on sijoitettuna stemmin viereen tai stemmin päälle.


RUNKOON KIINNI

Pullotelineisiin nestettä. Riippuu säästä ja reitistä kuinka paljon vettä tarvii. 2-3 pullolla pärjää yleensä Suomessa. Olen myös lisännyt kolmannen pullotelineen alaputken alle remmeillä. Siinä kuljetan joko nestettä tai työkaluja

Sisäkumeja – Remmeillä kiinni runkoon.

Pumppu – omalla telineellä kiinni pullotelineeseen.


VYÖLAUKKU

Jos tykkää pyöräretkeillä esim. normaaleissa retkivaatteissa, joissa ei ole takataskuja, niin vyölaukku on loistava lisä laukku-arsenaaliin. Viimeisimmällä retkellä ajoin Columbian retkipaidalla ja vyölaukussa kannoin tuulitakkia ja evästä.
– Oksasella: Columbia Classic Outdoor Bum Bag


KUSKIN PÄÄLLE

Kypärä ja lasit
– Oksasella: Met Trenta MIPS + 100% Glendale tai Alba Solo Photochromatic

Ajopaita – merinovillaa hyvä olla ihoa vasten. Itselläni oli viimeksi aluspaitana ohut merino t-paita ja sen päällä hengittävä pitkähihainen.

Bibsit + (päälishortsit) – Hyvä olla mahdollisimman mukavat bibsit. Päälishortseilla saa lisää taskuja.
– Oksasella: Cafe du Cyclisten gravel-mallisto

Hanskat – Etenkin hiekkateillä tykkään pitää extra pehmustetta käsissä ja siksi käytän pyöräilyhanskoja. Sateelle ja kylmälle hyvä olla vedenpitävät hanskat.
– Oksasella: Giron lyhyet ja Sealskinz Waterproof All Weather Ultra Grip 

(Juomareppu/-liivi jos oikein helteinen sää. Suomessa harvemmin tarpeellinen.)
– Oksasella: Columbia Montrail Trans Alps 7L

Merinosukat – Viileämmille keleille paksut ja lämpimille ohuemmat.
– Oksasella: Smartwoolin ja Stancen sukkia

Kengät – Osa käyttää mahdollisimman mukavia normaaleita urheilukenkiä ilman lukkopolkimia ja osa pyöräilykenkiä. Jälkimmäisiä löytyy myös pyöräretkeilyyn suunniteltuja. Gravel-pyöräkengät ovat hyvää välimaastoa eli niillä saa sopivasti poweria polkemiseen ja niillä pystyy myös kävellä. Suosittelen mahdollisimman mukavia ja sellaisia joilla on hyvä kävellä.
– Oksasella: Fizik Terra X5


Huh, miten paljon tavaraa! Toivottavasti jaksoitte lukea loppuun asti ja toivottavasti tästä kirjoituksesta on hyötyä! Jos heräsi kysymyksiä tai haluat antaa vinkkiä tänne suuntaan, niin droppaa kommenttia alle. Kiitos kun lukaisit!

4 comments on “Varusteet pyöräretkelle

 1. marcellopacifici

  Hei Teemu, luin mielenkiinnolla koska treenaan pyöräretken ensi kesänä. Haluan matkustaa koko Suomen ympäri tai vain Helsingistä napapiiriin, se riippuu kuinka pitkä loma on. Nyt minun täyttyy osta kaikki varusteet 😅

  Haluaisin esittää sulle kaksi kysymystä.
  1. Olitko mukava yhden hengen telttaan? ei liian pieni pitkälle pyörämatkalle?
  2. Haluaisin ostaa koko paketin Restrap-laukkuja, mutta en ole vakuuttunut runkolaukusta, joka ei ole 100% vedenpitävä. Onko sinulla mitään ongelmia? Minulla on vedenpitävä Apidura racing top tube laukku, mutta pidän parempana Restrapin design.

  Kiitos ja anteeksi suomen kielestäni!

  T.
  Marcello

  Tykkää

  • Teemu Oksanen

   Moi Marcello! Kiitos kommentista! Suunnitelmasi kuulostaa todella hyvältä!

   Tässä vastauksia:
   1. Tuo Nemo Hornet 1p on todella hyvä teltta! On ollut yllättävän mukava ja tilava. Missään vaiheessa ei ole tullut mitään ahdistusta. Suosittelen!
   2. Restrap suunnitelma kuulostaa oikein hyvältä! Myös Apidurat ovat laadukkaita (kavereilla on niitä käytössä)! Itse en ole kaivannut runkolaukkuun vedenpitävyyttä ja olen ollut todella tyytyväinen tuohon Restrap laukkuun. Kuljetan siellä yleensä sellaisia tavaroita jotka kestävät vettä ja pienillä kuivapusseilla pystyy suojata vedeltä jos tarvii.

   Tsemppiä varusteiden hankintaan ja tulevaan retkeen! 🙂

   -Teemu

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: