Arvostelut Cycling

Garmin Edge 1030 Plus

Lähes vuoden verran olen käyttänyt Garmin Edge 1030 Plus pyöräilytietokonetta. Kyseessä on Garminin pyöräilytietokone malliston lippulaiva malli. Pähkäilin aikoinaan pitkään, että onko tarvetta pyöräilytietokoneelle vai pärjäänkö vain pelkällä Garminin Fenix rannetietokoneella? Tähän saadaan tämän artikkelin lopussa vastaus, mutta käydään ensin läpi laitteen ominaisuuksia plussien ja miinuksien kautta. Lopussa vielä paljon kuvia Garminin yksityiskohdista.

Plussat:
+ Selkeä ja iso näyttö. Saa paljon dataa yhdelle välilehdelle ja ne on selkeästi luettavissa.
+ Todella hyvä kartta. Navigointi erittäin helppoa. Garminissa on eniten navigointiin liittyviä ominaisuuksia kaikista markkinoilla olevista pyörätietokoneista. Tämä on minulle todella tärkeä ominaisuus sillä suunnittelen paljon uusia pyöräilyreittejä joihin tarvitsen hyvää navigointilaitetta.
+ Akunkesto 24 tuntia! Akku riittää mm. 3 päivän pyöräretkille (riippuu tietty päivien pituuksista).
+ Lisävarusteena tehoakku jolla saat toiset 24 tuntia virtaa! Eli tehoakun kanssa akunkesto voi olla yhteensä jopa 48 tuntia!
+ Tehonmittaus Garmin Rally polkimien kanssa. Paljon hyvää dataa omalla tehonmittaus välilehdellä. Näkee mm. kokonaistehon, molempien jalkojen tehon ja mihin kohtaan jalkaa voima kohdistuu.
+ Hälytin. Kätevä ominaisuus! Garmin Edge alkaa hälyttämään ärsyttävällä piippauksella jos joku siirtää pyörää. Samalla tulee ilmoitus puhelimeen hälytyksestä. Itse olen käyttänyt tätä nopeilla kauppa ja kahvi käynneillä.
+ Synkronointi Stravan kanssa toimii loistavasti! Suosikki segmentit ja reitit siirtyvät helposti ja niiden käyttö ajon aikana on sulavaa.
+ Stravan live segmentit. Näet suosikiksi merkatut segmentit ajon aikana. Garmin Edge ilmoittaa minkä verran olet edellä/jäljessä omaa ennätystä ja kärkeä. Näet myös paljonko segmenttiä on jäljellä ja jos kaikki menee hienosti, niin saat näytölle kolme maagista kirjainta (KOM)!
+ Sisäpyöräilyä on kätevä käyttää esim. Tacx Smart Trainerin kanssa. Valitset jonkun aidon, oikean reitin Garmin Edgestä ja Tacx säätää vastuksen korkeus käppyrän mukaan. Tämä mainio ominaisuus jos ei käytä esim. Zwiftiä. Muutama päivä sitten valitsin saman reitin minkä olin polkenut edellisenä päivänä, mutta tällä kertaa poljin tuon reitin kotona Tacx smart trainerilla. Oli hauska seurata reittiä kartasta, vaikka pyöräilinkin trainerilla työhuoneessani. Vastus säätyi juuri oikein. Keinukallion ylämäissä Tacx lisäsi juuri oikeaan aikaan vastusta.
+ Kosketusnäyttö toimii hyvin. Näyttö tunnistaa hyvin hipaisut ja näppäilyt. Toimii hyvin myös hanskat kädessä. Viime talvena tuli tästä reilusti kokemusta.
+ Harjoitteluohjelma. Aseta tavoite Garmin Connectissa ja se tekee harjoitusohjelman sinulle. Kun laittaa Garmin Edgen päälle, niin se huomauttaa kyseisen päivän treeniohjelmasta. Tämä loistava ominaisuus ettei PK-treenit tule liian tutuksi.
+ Tunnistaa kaatumisen/onnettomuuden ja lähettää viestin lähiomaiselle. Vaimoni aloitti juuri pyöräilyn ja tämä on ehkä isoin ja tärkein ominaisuus jonka takia harkitaan hänelle Garmin Edgen hankintaa.
+ Suomenkielinen käyttis. Minulla kuvissa englanti, mutta laitteeseen saa suomenkielen.
+ Kuten kaikissa aiemmissa Garmin kirjoituksissa olen maininnut, Garminin laitteet toimivat todella luotettavasti! Tiedonsiirto onnistuu aina ja kaikki pelittää niin kuin pitää!

Miinukset:
– Laitteen muotoilussa ei ole mitään hirmu mullistavaa. Väri on hyvä, koska mustahan on ainoa oikea väri elektroniikassa, mutta muotoilussa voisi olla jotain vähän repäsevämpää.
– Akku hyytyi yhdellä -20°C pakkaslenkillä. Silloin tosin akkua oli aika vähän jäljellä jo lähtiessä (n. 10-20%) ja kylmä tuuli kävi ohjaustangossa olleeseen Garminiin. Jos akku olisi ollut täynnä ja laite paremmin suojattuna kylmältä tuulelta, niin voi olla että akku olis kestänyt. Tuosta vähän kevyemmillä -10°C pyörälenkeillä ei tullut mitään ongelmia.
– Säähälytyksiä (Marine weather..) tulee turhaan.

Pyöräilytietokone vs rannetietokone (kello) pyöräily käytössä

Vasemmalla Garmin Fenix 6X Pro Solar. Oikealla Garmin Edge 1030 Plus.

Mietin aikoinaan paljon, että pärjäänkö pyöräilyssä ihan vain pelkällä Garmin Fenix rannetietokoneella vai tarvitsenko oikeasti siihen oman pyöräilytietokoneen. Tämä sama asia on varmasti monella pohdinnassa. Varsinkin nyt kun moni juoksija on siirtynyt myös fillarin rattiin. Juoksijoilla kun on yleensä jo se rannetietokone olemassa. Onneksi sain tähän kysymykseen vastauksen kun sain Garminilta tämän Edge 1030 Plus laitteen testilainaan. Nyt kun olen päässyt käyttämään pyöräilytietokonetta, niin en kyllä enää näe itseäni pyöräilemässä ja käyttämässä vain pientä rannetietokonetta. Ehkä se isoin syy on laitteen koko. Garmin Edge 1030 on kooltaan huomattavasti isompi kuin käyttössäni oleva Garmin Fenix 6 Pro Solar. Kyseissä Fenixissä on vielä yksi isoimmista näytöistä joita rannetietokoneista löytyy. Suunnittelen pyöräilyyn paljon omia reittejä ja hyvin useasti liikun sorateillä joilla en ole aiemmin pyöräillyt. Joten Garminin navigointinäyttö on minulla hyvin useasti päällä. Reitin seuraaminen on huomattavasti helpompaa isolta Garmin Edge 1030 Plus näytöltä. Lisäksi joissain ominaisuuksissa saat enemmän dataa pyöräilytietokoneen näytölle. Esim. wattien seuraaminen ja Stravan live segmentit ovat Edgessä paremmin ja monipuolisemmin tuotu esille. Kyllähän KOM:n metsästys pitää tehdä selkeällä näytöllä! 🙂

Tykkään pyöräillessä, että yhdellä näytöllä on lähes kaikki data mitä tarvitsen nähdä lenkin aikana. Mielellään en selailisi koko ajan välilehtiä. Garmin Edgessä minulla on yhdeksän eri data kenttää päänäytöllä. Nämä ovat tärkeimpiä ja pärjään lenkin pelkällä tällä välilehdellä jos en tarvitse navigointia. Tuolta päänäytöltä näen kaikki tiedot hyvin selkeästi. Rannetietokoneessa maksimi määrä datakenttiä on kahdeksan ja silloin kun nuo kaikki on käytössä, niin niissä olevat tiedot näkyvät hyvin pienellä ja heikosti. Eli myös tämän esimerkin kautta pyöräilytietokone vie voiton näytön selkeydessä.

En sano, että pyöräilytietokone on mitenkään pakollinen hankinta. Rannetietokoneella pärjää myös, mutta jos yhtään aikoo pyöräillä isompia määriä ja lajista on tulossa ns. ykkösharrastus niin suosittelen vahvasti pyöräilytietokoneen hankintaa. Jos harrastat juoksua, sekä pyöräilyä ja haluat omistaa vain yhden laitteen, niin silloin kello on valintasi.

Jos taas tarkastellaan hintoja, niin pyöräilytietokoneen saa edullisemmin. Tämän kirjoituksen Garmin Edge 1030 Plus on markkinoiden kallein, mutta valikoimista löytyy edullisempia ja jos vertaa niitä samoilla ominaisuuksilla oleviin kelloihin, niin pyöräilytietokone on edullisempi.

Loppuloru:
Olen todella nauttinut Garmin Edge 1030 Plus käytöstä. Se on todistanut minulle, että pyöräilytietokone on ottanut paalupaikan Oksasen ohjaustangossa! Jos ajatellaan mitä Garmin Edge 1030 Plus laite tarjoaa ominaisuuksiltaan, niin vaikea kuvitella, että tästä löytyisi enää parempaa laitetta, paremmilla ominaisuuksilla. Todella vahva suositus!

Tuotesivu: https://buy.garmin.com/fi-FI/FI/p/704417

Tässä vielä kuvien kautta Garmin Edge 1030 Plus yksityiskohtia:

Tehoakun kiinnitys
Hälytys
Hälytyksestä tulee ilmoitus puhelimeen.

0 comments on “Garmin Edge 1030 Plus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: