Arvostelut Trail running

Top 3 – Juoksukirjat

Kipinän juoksemiseen  ja nimenomaan polkujuoksuun sain aikoinaan kirjasta. Olen aina ollut hieman laiska lukemaan, mutta juoksuharrastuksen myötä olen tähän harrastukseen liittyviä kirjoja lukenut jo useamman. Olen myös tutustunut äänikirjoihin, joita tykkään kuunnella pitkillä lenkeillä ja työmatkoilla. Juoksukirjoja on markkinoilla vaikka kuinka, mutta tässä lueteltuina minun kolme suosikkia.

 

1. Ultramaratoonari

Listan ykköskirja ei taida monelle tulla yllätyksenä. Tämä Amerikassa älyttömiä määriä myynyt kirja on jokaisen ultra/polkujuoksijan luettava!_DSC5545

Itse pääsin tutustumaan Dean Karnazesin Ultramaratoonariin alkuvuoden rantalomalla Thaimaassa. Olen yleensä erittäin huono rantalomailija, koska en osaa olla paikallani ja makoilla auringossa. Tällä kertaa yllätyksekseni nautin todella paljon löhöilystä, nimittäin Ultramaratoonarikirja teki rannalla makailusta erittäin mielenkiintoista. Harmi vaan, että kirja ei ollut pitempi. Näin mielenkiintoinen kirja tulee luettua muutamassa päivässä.

Parhaita paloja kirjassa olivat Western States 100 kisaraportti ja Dean Karnazesin tarinat tankkauksesta pitkillä lenkeillä. Voihan sitä pizzaa noinkin syödä..

”Dean Karnazes oli tavallinen, rapakuntoinen nuori pukumies. 30-vuotissyntymäpäivänään hän tajusi elämänsä valuvan hukkaan. Yöllä juhlista kotiin palatessaan hän pani vanhat lenkkitossunsa jalkaan ja lähti juoksemaan. Hän pysähtyi vasta 50 kilometriä myöhemmin – juostuaan koko yön. Siitä syttyi Karnazesin rakkaus juoksemiseen.

Karnazes tarttuu kaikkeen täysillä. Hänestä ei tullut tavallista sunnuntailenkkeilijää vaan yksi maailman arvostetuimmista kestävyysurheilijoista. Hän on juossut maratonin etelänavalle, kilpaillut yksin joukkueille tarkoitetussa 320 kilometrin viestijuoksussa ja juossut ultramaratoneja niin vuoristossa kuin aavikolla.

Ultramaratoonari on Karnazesin mukaansatempaava omaelämäkerta. Hän kertoo hauskasti ja rehellisesti juoksijan hienoimmista ja heikoimmista hetkistä, eriskummallisimmista saavutuksistaan ja siitä, kuinka ultramaratoonari sovittaa yhteen vaativan työn, perhe-elämän ja intohimoisen harrastuksen. Karnazesin teksti rullaa yhtä kevyesti kuin hänen juoksunsa, se naurattaa, hämmästyttää ja innostaa kaikkia lukijoita lähtemään lenkille.”

 

2. Seikkailujuoksija

_DSC5539Tämä kirja minun on pakko mainita ihan senkin takia, että läheinen tuttuni Juha Hietanen on Seikkailujuoksijan kirjoittaja. Tämä kirja on se kirja, joka toi ultra/polkujuoksun paremmin minun tietoisuuteeni. Kirjan luettuani aloin miettimään, että pitäisiköhän nämä minun vaellusretket muuttaa juoksuretkiksi. Oli onni, että tämä kirja oli tuttuni kirjoittama, muuten se olisi saattanut jäädä lukematta ja harrastaisin tällä hetkellä jotain muuta.

Seikkailujuoksijassa seurataan suomalaisen Jukka Viljasen erittäin pitkiä seikkailujuoksuja. Hän juoksee Saharan halki, Pohjoisnavalla, Etelämantereella ym. Tässä kirjassa ei keskitytä hirveästi kilpailemiseen, vaan siihen mitä seikkailuja Viljanen tekee juosten. Kirja sopii enemmän juoksijoille, jotka ovat myös kiinnostuneita retkeilystä.

882454_10151469173525699_466635551_o

”Oravanpyörään turhautuneen, keski-ikäisen
markkinointiekonomin elämä muuttuu yhdellä
hiiren klikkauksella. Kuvassa pakkasen huurruttama
mies juoksee Pohjoisnavalla maratonia lumikengät
jalassa.

Kaksi vuotta myöhemmin Jukka Viljanen panee
paremmaksi. Mies juoksee samassa maisemassa
ensimmäisen maratoninsa ja polkee maastopyörällä
toisen perään. Paluumatkalla syntyy seikkailujuoksija –
hän päättää toteuttaa jokaisen unelmansa.

Unelmat vievät aavikoille ja jäätiköille. Lopulta edessä
on lajissaan kaikkien aikojen ennätys – yksinjuoksu
Saharan paahtavan dyynimaiseman halki. Päiväannos
on 50 kilometriä upottavaa hiekkaa ja kuusituhatta
kaloria rasvaa tiriseviä herkkuja.

Seikkailujuoksija on kertomus elämänmuutoksesta,
vastusten ja itsensä voittamisesta. Seikkailujuoksija vie
huolellisten valmistelujen, sitkeän harjoittelun ja uuvuttavien
etappijuoksujen maailmaan.

Seikkailujuoksija kertoo miten Pohjoisnapa, Etelämanner,
Kalaharin aavikko ja lopulta Sahara valloitetaan
juoksemalla.

Kirjan on kirjoittanut YLE:n Aamu-tv:n juontaja Juha
Hietanen.”

 

3. Eat & Run

Näyttökuva 2015-12-09 kello 13.12.10Scott Jurek ei taida paljoa esittelyjä kaivata. Mies on yksi menestyneimpiä ultrajuoksijoista maailmassa. Hän on voittanut mm. Western States 100 kisan kuusi kertaa putkeen ja juuri äskettäin hän teki nopeusennätyksen Applachian Traililla (n. 3540km – 46päivää, 8tuntia ja 7 minuuttia)

Eat & Run -kirjan ahmin aivoihini äänikirjana. Tämä oli erittäin kiva kokemus, kun pitkiksillä kuunteli Scott Jurekin tarinoita. Kirjassa pääasiassa käydään läpi Scott Jurekin historiaa matkalla yhdeksi maailman parhaista ultrajuoksijoista.  Kirja sisältää erittäin hyviä ja mielenkiintoisia kilpailutarinoita. Kirjan nimestä voisi päätellä, että kirja sisältäisi paljon juttua juosijan ravinnosta, mutta oikeastaan se on aika pienessä roolissa. On kuitekin erittäin mielenkiintoista kuunnella/lukea siitä miten ravinto on vaikuttanut Scott Jurekin menestykseen juoksijana.

”For nearly two decades, Scott Jurek has been a dominant force — and darling — in the grueling and growing sport of ultrarunning. In 1999, as a complete unknown, he took the lead of the Western States Endurance Run, a 100-mile traverse over the old Gold Rush trails of the California Sierra Nevada. He won that race 7 years in a row, setting a course record along the way. Twice he won the Badwater Ultramarathon, a 135-mile ”jaunt” from the bottom of Death Valley to the shoulders of Mount Whitney. He triumphed in the 153-mile Spartathlon in Greece three times. Recently, he set a new American record by running 165.7 miles in 24 hours—6.5 marathons in one day. And he was one of the elite runners who traveled to Mexico to run with the Tarahumara Indians, as profiled in the runaway bestseller Born to Run. His accomplishments are nothing short of extraordinary, but that he has achieved all of this on a plant-based diet makes his story all the more.

In Eat & Run, Scott Jurek opens up about his life and career — as an elite athlete and a vegan — and inspires runners at every level. From his Midwestern childhood of hunting, fishing, and cooking for his meat-and-potatoes family, to his early beginnings in running (he hated it), to his slow transition to ultrarunning and veganism, to his incredible, world-spanning, record-breaking races — Scott’s story shows the power of an iron will and the importance of thinking of our food as our fuel.

Chock full of incredible, on-the-brink stories of endurance and competition, as well as fascinating science and accessible practical advice — including his own favorite plant based recipes, Eat & Run will motivate everyone to ”go the distance” whether that means getting out for that first run, expanding your food horizons, or simply exploring the limits of your own potential.”

 

Muita suosituksia:

Run or Die (Kilian Jornet)run-or-die
Seikkailujuoksijan jälkeen toinen juoksukirja, johon tutustuin. Kilian Jornet fanina tämä oli pakko lukea! Tässä kirjassa hän kertoo lapsuudestaan, ennätysjuoksuista ja kilpailuista.

 

Hal Koerner’s Field Guide to UltraRunning

Hal Koerner's Field Guide to UltrarunningHyviä vinkkejä miten tulla paremmaksi ultrajuoksijaksi. Kirjan kirjoittaja on erittäin pidetty amerikkalainen Hal Koerner, joka on voittanut Western States 100 ja menestynyt useissa muissa kisoissa. Kirjasta löytyy erityisen hyvä treeniaikataulu.

Onko sinulla joku kirja jota suosittelet? Jätä kommentti, kiitos!

2 comments on “Top 3 – Juoksukirjat

 1. Missä lore of running? ehdoton juoksijan raamattu. Noin 1000 sivua teoriaa, tutkimuksia ja urheilijaesimerkkejä eri aikakausilta erilaisine lähestymistapoineen. Tämä toki enemmin tietopainotteinen kirja.

  Tykkää

  • Teemu Oksanen

   Hyvä vinkki! Kiitos! En ole itse lukenut ja siksi puuttui listasta.
   Pitääkin tutustua.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: