Arvostelut Cycling

Garmin Edge 840 Solar

Pärjääkö pienemmällä pyörätietokoneella vai pitääkö olla se kaikista isoin? Olen nyt vuoden verran käyttänyt Garmin Edge 840 Solar pyörätietokonetta. Kyseessä on Garminin pyörätietokoneista se pienempi koko. Tätä ennen käytin monta vuotta isommalla näytöllä varustettuja Garminin Edge 1030 ja 1040 laitteita. Garminin pyörätietokonemallien suurimmat erot tulevat ovat laitteiden koossa ja näppäimissä/kosketusnäytössä. Tässä artikkelissa pohdin, että pärjääkö hieman edullisemmalla ja pienemmällä Garmin Edge 840 Solar pyörätietokoneella vai onko isompi Edge 1040 Solar parempi valinta.

Tuote testilainassa. Mielipiteet täysin omia.

Tarviiko näppäimiä vai riittääkö pelkkä kosketusnäyttö?

Edge 840 Solar pyörätietokonetta voidaan käyttää kosketusnäytön lisäksi laitteen sivulla olevilla näppäimillä. Kun taas Edge 1040 Solar laitetta käytetään kosketusnäytöllä. Tai löytyy siitäkin start/stop ja näytön lukitus näpppäimet, mutta laitteen sisältöä pystyy selata vain kosketusnäytöllä. Edge 840 näppäimiä käytän eniten kun selaan välilehtiä suorituksen aikana. Myös Garminin ”alkaen mallissa” Edge 540:ssä on näppäimet ja se onkin ainoa tapa tätä laitetta käyttää, koska siinä ei ole kosketusnäyttöä. Edge 840 löytyy siis molemmat, näppäimet ja kosketusnäyttö. Kosketusnäytön kanssa minulla ei ole ollut mitään suurempia ongelmia, mutta ajattelen silti vielä hieman vanhanaikaisesti ja pidän näppäimiä aavistuksen luotettavimpina. Näppäinten luotettavuuden tärkeys korostuu lähinnä sitten kun on jo ajanut koko päivän ja voimat alkaa olla aivan loppu. Silloin ei jaksa tehdä yhtään mitään ylimääräistä ja on tärkeää, että laite tekee juuri sitä mitä pyytää. Kosketusnäytön kanssa saattaa joskus tulla turhia pyyhkäisyjä. Lisäksi kosketusnäytön pyyhkäisy vaatii isomman liikkeen kuin napin painallus. Nämä saattaa turhauttaa väsynyttä urheilijaa.

Edge 840 Solar on Garminin laitteista paras vaihtoehto jos haluaa kosketusnäytön lisäksi ohjata laitetta näppäimillä!

Edge 840 nautiskelee auringossa.

Onko näytön koolla väliä?

Kesti alkuun hieman totutella pienempään näyttöön. Kun siihen tottui, niin en ainakaan heti keksinyt mitään valittamista. Onhan tuollaista sirompaa laitetta kiva kuljettaa silloin kun laite ei ole pyörässä. Kuitenkin tänä keväänä aloin ensimmäistä kertaa kaivata isompaa näyttöä, kun aloin tekemään Garminin laatimaa harjoitusohjelmaa. Näissä treeneissä Garmin aina ohjeistaa lenkin aikana millä tehoilla tai sykkeillä on ajettava. Harjoituksen omassa välilehdessä/näytössä Garminin yläreunassa on tosi pienellä ilmoitettuna intervallin jäljellä oleva aika ja sen havaitseminen etenkin kovilla tehoilla on ajoittain haastavaa. Luulin myös, että kartan seuraaminen olisi nihkeämpää pienellä näytöllä, mutta siihenkin tottui. Eli oikeastaan tuo intervallin seuraaminen on ollut ainoa miinus pienessä näytössä.

Mitäs muuta kivaa pienessä koossa?

Pienen koon puolesta Edge 840 on myös helpompi kiinnittää pyörän stemmiin. Ei vaadi yhtä paljoa tilaa. Itse tykkään kiinnittää Garminin stemmiin silloin kun käytössäni on tankolaukku. Ei ole sitten tiellä kun tankolaukkusta pitää vauhdissa kaivaa kameraa. Isompi koko tuo myös painoa. Garmin Edge 840 painaa ainoastaan 84,9g, kun Garmin Edge 1040 painaa 133g. Onhan siinä eroa, tosin minulle tuo ei ole ratkaiseva tekijä. Ammattipyöräilijöille se on, siksi moni valitseekin ennemmin Edge 840 kisalaitteeksi.

Yläkumassa (0:09) teksti näkyy pienellä. Kovassa vauhdissa ja huonossa valossa sitä on vaikea nähdä.

Mites ultraurheilijoille tärkeä akunkesto?

Tietty pienempi kokoiseen laitteeseen ei mahdu ihan yhtä isoa akkua. Kun aurinkolataus otetaan huomioon, niin akunkesto Edge 840:ssa on enintään 32 tuntia. Isommassa Edge 1040:ssa akunkesto on enintään 45 tuntia. Tämä onkin ehkä isoin asia minkä takia valinta osalla saattaa kohdistua isompaan Garmin Edge 1040 pyörätietokoneeseen. Itse teen pitkiä pyöräretkiä ja niissä arvostaa pitkää akunkestoa. Hyvä esimerkki oli vuonna 2022 kun pyöräilin neljässä päivässä reilu 700 km ja silloin käytössäni olleessa Edge 1040 Solarissa akku riitti hyvin koko retken ajan. Edge 840 Solaria olisin joutunut lataamaan jossain vaiheessa. Iso plussa on, että molemmissa laitteissa on aurinkopaneeli, joka auttaa kivasti jos osuu sopiva sää retkelle. Edge 1040 aurinkolataus on vielä tehokkaampaa kuin Edge 840 laitteessa. Eli jos lähtee pitkälle pyöräretkelle Edge 840 Solarin kanssa, niin on hyvä muistaa ottaa mukaan sopivan kokoinen varavirtalähde.

110mm stemmin päälle Edge 840 mahtuu helposti. Mukana tulee kumilanka kiinnikkeet stemmiä varten.
Aurinkopaneeleista kivasti hyötyä!

Mistä olet viimeaikoina ollut eniten fiiliksissä?

Garmin tekemästä harjoitusohjelmasta! Osallistun kesäkuussa FNLD GRVL 177 km pyöräkisaan ja tarvitsin sitä varten harjoitusohjelman. Ilmoitin tiedot Garmin Connect järjestelmään milloin kisa on, minä päivinä pystyn treenaamaan, kuinka monta tuntia viikossa, käytänkö sykevyötä, tehonmittausta vai harjoitusvastusta. Ilmoitin nämä ja Garmin automaattisesti teki minulle harjoitusohjelman.

Harjoitusohjelmassa etenkin intervallit ovat olleet todella käteviä ja tehokkaita. Edgestä vaan valitsee harjoituksen ja sen jälkeen se neuvoo mitä pitää tehdä. Olen nyt treenannut sykkeiden mukaan jolloin Garmin kertoo aina millä sykealueella intervallit on tehtävä. Esim. eilen tein 20 minuuttia nousuintervallit. Alkuun n. 20 min lämmittelyt eri sykealueilla, sitten 20 minuuttia sykealue 4:llä, sitten muutaman minuutti kevyesti sykealue 2:lla ja sitten vielä uusi 20 min veto sykealue 4:llä. Loppuun vielä 5 minuutin ”cool down” sykealueella 2. Tälläisistä treeneistä on tosi suuri hyöty kun kasvatetaan kuntoa ja Garmin tekee treenien suunnittelun helpoksi!

Aloitusnäyttö ja harjoituksen valinta.

Eiköhän laiteta vielä exceliin tärkeimpiä eroja Garmin Edge 840 ja 1040 välillä:

Garmin Edge 840 SolarGarmin Edge 1040 Solar
Mitat57.8 x 85.1 x 19.6 mm 59,3 x 117,6 x 20,0 mm
Paino88.9g133 g 
VesitiiviysIPX7 – Kestää satunnaisen upottamisen enintään 1 metrin syvyiseen veteen enintään 30 minuutiksiIPX7 – Kestää satunnaisen upottamisen enintään 1 metrin syvyiseen veteen enintään 30 minuutiksi
KosketusnäyttöKyl vaanKyl vaan
Akunkesto (aurinkopaneeleilla)Enintään 32 tuntia45 tuntia
Tallennuskapasiteetti ja teho32gb64gb
Tapahtumien havaitseminen / hätätoiminto / pyörähälytinYesYes
ClimbproJepJep
HarjoituksetKylläKyllä
Power Glass – aurinkolatausJuu nääsJuu nääs
Laittaako ruokaa?Ikävä kyllä eiEip
Hinta619 €769 €

Noniin Oksanen kerrohan kumman valitsisit?

Tätä blogia pidempään lukeneet saattavat arvata vastauksen. Mikä on ultraurheilijalle tärkeää? No tietty se pitkä akunkesto! Eli pakko melkeinpä sanoa, että pelkästään loistavan akun keston takia valintani on Edge 1040 Solar. Tietty Edge 1040:n isompi näyttökin on plussaa, mutta itselle se ei ole kynnyskysymys. Ominaisuuksia kaikista Garminin laitteista löytyy vaikka kuinka, joten laitteen valintaa miettiessä kanttaa kysy itseltään, että tarviiko pitkää akunkestoa ja isompaa näyttöä. Jos et aja pitkiä lenkkejä, useamman päivän pyöräretkiä ja haluat säästää 150 €, niin Edge 840 voi olla sinulle oikea valinta!

Tuotesivu: https://www.garmin.com/fi-FI/p/798946/pn/010-02695-21

Garmin Edge 1040 Solar kirjoitus (enemmän tietoa laitteiden ominaisuuksista):
https://outdoor-oksanen.com/2023/06/06/garmin-edge-1040-solar/

0 comments on “Garmin Edge 840 Solar

Jätä kommentti