Arvostelut Trail running

Kesä painaa päälle – vertailussa JUOKSUSHORTSIT!

Polku- ja ultrajuoksussa kengät ja liivi ovat ehkä ne tärkeimmät varusteet, mutta heti niiden jälkeen hyvät shortsit tulevat listalle. Etenkin ultramatkoilla hyvät ja toimivat taskut ovat tärkeässä roolissa. Eikä tietenkään pidä unohtaa hengittävyyttä ja istuvuutta.

Tässä vertailussa tulen tarkemmin kirjoittamaan minun uusimmista ja eniten käyttöä saavista shortseista eli Columbia Montrail Titan Ultra shortseista. Näiden lisäksi tulen esittelemään ja vertailemaan kolmea muuta shortsia, joita olen käyttänyt jo pidempään. Osa niistä on jo vanhoja malleja, mutta saa vähän kuvaa mikä shortseissa on yleensäkin hyvää ja tärkeää ja mitä kannattaa välttää. Kaikki vertailun shortsit ovat lähes saman pituisia (n. 5″).

Columbia Montrail Titan Ultra Shorts

Tällä hetkellä minun ykkösvalintani juoksulenkeille ja kisoihin on Columbia Montrailin uunituoreet Titan Ultra Shortsit. Näillä shortseilla juoksin juuri NUTS Karhunkierros 80 km kilpailun. Kilpailussa tuli suoritettua hyvä n. 10 tunnin testi. Tuossa ajassa pääsee huomaamaan kuinka shortsit istuvat ja taskut toimivat. Tulen tässä arvostelussa kertomaan millaisia materiaaleja on käytetty, miten shortsit istuvat ja kuinka taskut toimivat.

Materiaalit

Columbia Montrail Titan Ultra Shortseissa on hieman pidemmät sisäkalsarit, kuin kilpailijoiden shortseissa. Ne ei ole kompressiota vaan pelkästään mukavat sisähousut. Materiaali on hieman paksumpaa, kuin mitä kilpailijat käyttävät. Ne ovat todella miellyttävät viileämmässä säässä, mutta kuumalla aavistuksen hiostavat. Ehkä kuumalle säälle pitää tehdä hieman omaa kustomointia ja leikellä sisäkalsareita pienemmiksi.

Ulko-osa shortseista on venyvää kangasta. Sivuilla on hengittävät, reiälliset osat. Shortsien ulko-osan materiaali on hyvin vastaavanlaista materiaalia, kuin mitä muutkin merkit käyttävät.

Istuvuus

Näitä shortseja hankkiessa on erittäin tärkeätä ostaa juuri oikea koko. Itse olen yleensä L-koon shortsimies, mutta näissä Columbia Montrail Titan Ultra Shortseissa käytän kokoa M. Oikean koon tärkeys korostuu siksi, että shortseissa ei ole ollenkaan kiristysnauhaa. Tässä kohtaa moni voi ajatella, että kannattaako sellaisia shortseja edes ostaa. Vastaukseni on ehdottomasti kyllä! Nimittäin markkinoilla on shortseja jotka on pilattu surkealla kiristysnauhalla. Siitä enemmän alla. Columbian shortseissa elastinen vyötäröpanta on aika korkea ja se tekee niistä erittäin miellyttävät. Vyötärö toimii vähän samanlailla, kuin sykevyöt eli ne pysyvät hieman kosteina paremmin ylhäällä. Olen useasti huomannut, kun lenkki on edennyt siihen vaiheeseen, että tulee kevyt hiki, niin shortsit ei enää liikahda mihinkään. Vyötärö oikein liimaantuu ihoon. Toisaalta nämä M-koon shorsit ovat minulle sen verran tiukat, että ne pysyvät hyvin ylhäällä ilman kosteuttakin.

Jos tilaat nämä shortsit netistä, niin tutki tarkkaan valmistajan antamat mitat ja sen jälkeen mittaa itsesi. Minulle L-koko oli liian isoa ja jouduin vaihtamaan M-kokoon.

_DSF0238
Kännykkä kulkee vetoketjullisessa keskitaskussa. Geelit (60ml) verkkotaskuissa.
_DSF0248
Miellyttävä ja leveä vyötäröpanta

Taskut

Ultrajuoksijat rakastavat hyvillä taskuilla varustettuja shortseja. Kilpailuissa taskuihin voi laittaa geelejä, puhelimen, elektrolyyttitabletteja, suolatabletteja, kuulokkeet ym.

Columbia shortseissa taskut ovat suoraan sanottuna täydelliset! Isoon vetoketjulliseen taskuun mahtuu esim. iPhone SE / iPhone 5 / iPhone 6. Pienempiin verkkotaskuihin saa hyvin mahtumaan geelejä ym. pienempia tavaroita. Verkkotaskut ovat sen verran tiukkoja, että niissä voi kuljettaa myös avainta. Ei tarvitse pelkää, että se tippuu taskusta.

NUTS Karhunkierros 80 km kilpailussa olin laittanut vetoketjulliseen taskuun iPhone SE:n ja sen ympärillä isohko Lifeproof vedenpitävä kotelo. Verkkotaskuissa minulla oli kuulokkeet ja elektrolyyttitabletit pussiin pakattuna.

_DSF0237
iPhone SE mahtuu helposti
_DSF0252
Myös iPhone 6 mahtuu
_DSF0251
Geelit ym. kulkevat pienemmissä verkkotaskuissa.

Plussat:
+ Mukavat ja istuvat loistavasti, kunhan koko on oikea.
+ Taskut. Iso vetoketjutasku ja kaksi verkkotaskua.
+ Sopiva pituus 5″
+ Leikkaus, ulkonäkö. Ei lepata liikaa, sopivan kireät.
+ Vyötärön mukavuus ja pito
+ Hinta 64,95 €

Miinukset:
– Raskas materiaali. Helle säällä hieman kuumat.
– Oltava erittäin tarkka koon kanssa.

Arvosana 8,5/10

http://www.columbiasportswear.fi/FI/mens-titan-ultra-short-1728181.html?dwvar_1728181_variationColor=010#q=titan+ultra&start=3


Tässä vielä nopeat arvostelut muista shortseista joita olen viime vuosina käyttänyt. Valitettavasti kaikki eivät ole ihan uusimpia malleja.

***

Pearl Izumi Fly Endurance Short

Plussat:
+ Kevyet, hengittävät loistavasti
+ Taskut. Iso vetoketjutasku ja kaksi geelitaskua. Jokaiseen taskuun mahtuu iPhone SE / iPhone 5
+ Elastinen kiristysnaru. Ei ole kertaakaan tullut ongelmia hiertymien kanssa, eikä shortsit ole koskaan valunut juostessa.
+ Hinta n. 60 €

Miinukset:
– Leikkaus. Vaikka vyötäröltä koko on oikea, niin lahkeet ovat löysät/lepattavat.
– Valmistus lopetettu. Pearl Izumi päätti lopettaa juoksutavaroiden valmistuksen.

Arvosana 9/10

http://shop.pearlizumi-eu.com/en-fi/men-running

_DSC8441_DSC8442

_DSC8444
Geeli (60ml) takasivutaskussa. Kännykkä keskellä vetoketjullisessa taskussa.

Salomon S-Lab Sense Short (2016)

Plussat:
+ Kevyt materiaali. Hengittävät loistavasti.
+ Kivan lyhyet (Oliskohan pituudeltaan 4″?). Kuumalla säällä reisi nauttii.
+ Taskujen paljous. Takana, edessä ja sivuilla löytyy taskuja.
+ Mukavat sisäkalsarit.

Miinukset:
– Isot etu- ja takataskut. Kaipaisi lokeroita. Isossa takataskussa kännykkä heiluu/elää liikaa.
– Kaikki taskut kun täyttää tavaralla ja jos isoon takataskuun laittaa vielä sinne suunnitellun juomapullon, niin voin lyödä vetoa, että pääsee vilauttelemaan.
– Ei vetoketjullista taskua
– Kallis hinta

Arvosana: 8/10

_DSC8433_DSC8437


The North Face Better Than Naked Short (2016)

Plussat:
+ Kevyet ja hengittävät
+ Miellyttävä leikkaus ja pituus
+ Erinomaiset taskut. Vetoketjutaskuun mahtuu iPhone SE / iPhone 5.
+ Takasivutaskuja kaksi erilaista. Toisessa taskussa on jakaja. Ilman jakajaa olevaan taskuun mahtuu kännykkä.

Miinukset:
– Erittäin suuri miinus tulee jäykästä (ei elastisesta) vyötärön kiristysnauhasta. Esim. Vierumäen Trail Maratonilla sain erittäin pahat hiertymät alaselän ja hanurin välille. Naruja ei saa sopivalle kireydelle jos taskut ovat täynnä tavaraa. Tämä on niin suuri vika näissä shortseissa, että pisteet tippuvat rajusti.

Arvosana 7,5/10

_DSC8448

_DSC8450
Takataskut. Kännykkä keskellä. Geelit takasivutaskuissa. Oikealla jakaja ja geeli pystyssä.

0 comments on “Kesä painaa päälle – vertailussa JUOKSUSHORTSIT!

Jätä kommentti