Arvostelut Trail running

Ultimate Direction Halo Vest & Ultimate Direction Mountain Vest 4.0

Nonni! Johan tuli pitkä otsikko! Tällä kertaa kirjoitan tällä kaudella käytössäni olleista erinomaisista Ultimate Directionin juoksuliiveistä! Käytössäni on ollut kaksi erilaista liiviä. Molemmat sopivat vähän eri käyttötarkoituksiin. Ultimate Direction Halo Vest on markkinoiden kevyin koko luokassaan, kun taas Ultimate Direction Mountain Vestiin saa varmasti mahtumaan kaikki tarvittava pitkiä vuorijuoksukisoja varten. Käytin UD Halo Vestiä NUTS Karhunkierros 166 km kilpailussa ja Mountain Vest minulla oli TDS 145 km vuorijuoksukisassa. Kisojen lisäksi molemmat liivit ovat olleet aktiivisessa treenikäytössä. Käytänkin lähes kaikilla polkujuoksulenkeillä liiviä, koska kannan useasti veden lisäksi ensiapusettiä ja kameraa.

Juoksuliivi on polkujuoksijoiden yksi tärkeimmistä varusteista. Se onkin yleensä ensimmäisiä lajikohtaisia ostoksia aloittelevilla polkujuoksijoilla. Mitä eroa näillä kahdella liivillä on? Siitä enemmän seuraavaksi.


Ultimate Direction Halo Vest

Tilavuus 11 L – paino 175 g

Kyseessä on markkinoiden kevyin juoksuliivi koko luokassaan. 175 g painoa ja tilavuutta peräti 11 L. Suurin osa tuosta tilavuudesta tulee selkäosan taskuilla. Käytin Halo Vestiä NUTS Karhunkierros 166 km kilpailussa ja siellä se toimi erinomaisesti! Tuossa kisassa suurimman osan taskuista täytti kisaeväät. Pakollisia varusteitakin piti kantaa mukana eli sadetakkia, ensiapusettiä, otsalamppua jne jne. Melkein kaikille varusteille tulikin hyvin käyttöä, koska sää vaihteli kisan aikana melkoisesti. Lähtiessä oli mukavan lämmintä, yöllä lämpötila tippui lähelle nollaa ja lopussa alkoi vielä sataa kaatamalla. Karhunkierroksella tarvittavien varusteiden määrä ei ole ihan yhtä suuri kuin vuoriultrakisoissa, mutta millään parilitraisellakaan liivillä ei pärjää. Käytin Halo Vestin lisäksi Ultimate Direction erittäin kätevää Utility vyötä. Näistä tämän kirjoituksen kahdesta liivistä Halo Vest on uudempi. Se tuli markkinoille tämän vuoden keväällä.

UD17

Etutaskut

Halo Vestistä löytyy tuttuun tapaan kaksi taskua juomapulloille. Liivin mukana tuleekin kaksi loistavaa Ultimate Direction Body Bottlea. Niihin mahtuu nestettä 0,5 L. Pullot saa kiristettyä taskujen yläosissa olevilla kiristysnaruilla. Olen huomannut, että mikäli kantaa vain yhtä pulloa liivissä ja liivi on muutenkin melkein tyhjä, niin pullo ei meinaa pysyä ylhäällä. Sitten taas Karhunkierroksen kisan aikana kun liivi oli täyteen pakattu, niin pullot pysyivät täydellisesti ylhäällä. Eli täysi liivi ”halaa” tiukemmin kroppaan kiinni, joka auttaa pulloja pysymään paikallaan. Pullotaskut ovat tiukat ja kisan aikana pullojen täyttämisen jälkeen niiden takaisin laittaminen ei ole käynyt super helposti. Olen kuitenkin treenaamalla ja kokeilemalla eri tapoja löytänyt hyvän tekniikan pullojen takaisin laittamiseen. Liivi istuu aika ylhäällä, joka tekee juomapulloihin ylettämisestä helppoa. Ei siis tarvitse repiä pulloja taskuista pois jos haluaa juoda. Sen kuin vähän kallistaa päätä ja pullo on siinä.

Pullotaskujen alapuolella on elastiset taskut geeleille. Noihin taskuihin olen saanut helposti mahtumaan 6 kpl 40 g geelipaketteja per tasku. Taskujen suuauokko on aika pieni ja se kätevästi kaartuu kyljen puolelle. Tämä estää geelien tippumisen taskusta. Erittäin hyvät ja kätevät taskut joihin mahtuu todella hyvin geelejä!

UD20
Etupuolen alatasku kaartuu kyljen puolelle

Olkapäiden kohdalta puuttuu kokonaan taskut. Siinä olisi ollut hyvää tilaa laittaa samanlaiset pienet taskut kuin Mountain Vestissä. Toisaalta tässä on ehkä valmistaja tehnyt sitä gramman viilausta.

UD22
Pullot kiristetään yläosasta remmeillä. Olkapään kohdalla vahvaa ja erittäin hengittävää materiaalia. Sama materiaali jatkuu selkään ja se tekeekin liivistä hyvin hengittävän.

Liivi laitetaan kiinni kahdella eturemmillä. Halo Vestin remmeissä on koukut. Liivissä on eri kiinnityskohtia jotka mahdollistavat oikean kohdan löytämisen. Mountain Vestin eturemmeissä on taas kilpsit ja remmien kohta säädetään ihan vaan vetämällä.

UD21
Eturemmi kiinnitetään Halo Vestissä koukulla. Mountain Vestissä klipsit.

Kylkitaskut

Nämä taskut eivät ole ihan yhtä tilavat kuin etupuolen alataskut. Olen saanut taskuihin mahtumaan  4 kpl 40 g geelipaketteja. Taskun saa ”kiinni” tarrakiinnityksellä. Tasku ei kokonaan sulkeudu vaan yläosa pysyy tarran avulla kiinni.

Nämä kylkitaskut ovat ehkä tämän liivin heikoin lenkki. Ainakin meikäläisen on ollut ajoittain vaikea ylettää taskuihin kunnolla ja tarrakiinnitys ei ole ehkä paras mahdollinen systeemi juostessa. Vetoketjuja liivistä ei löydy. Sillä on saatu painoa karsittua.

UD18
Kylkitasku suljetaan tarralla
UD27
Selkäosaan kylkiosa kiinnittyy säätöremmeillä.

Selkäpuoli

Takaa löytyy kolme pientä taskua ja yksi koko selän mittainen tasku. Isoon taskuun saa myös juomarakon. Sille löytyy taskun yläosassa oma ”ripustin.”

Karhunkierroksen kisassa en pakannut isoon selkäosaan mitään. Käytin vain kolmea pienempää selkätaskua. Alimpaan pakkasin tuulitakin ja keskimmäiseen sadetakin. Ylimmässä en tainnut itseasiassa myöskään kantaa mitään. Se on vähän erikoisen mallinen ja tavarat ei pysy siellä yhtä hyvin kuin kahdessa alimmassa. Noissa alimmissa löytyy myös kätevät kiristysremmit, joilla saadaan suuaukko kireäksi.

UD26
Selässä yksi iso tasku ja kolme pientä
UD28
Selkäosa täyteen pakattuna
UD29
Ylin pikkutasku hyvä isoille vaatteille, mutta pienet tavarat saattavat tippua

Istuvuus

Aluksi en meinannut saada Halo Vestiä istumaan kunnolla. Itseasiassa en aluksi nähnyt hirveästi vaivaa kyljestä selkäosaan kiinnittyvien kiristysremmien säätämiseen. Kannattaakin heti aluksi pakata liivi täyteen tavaraa ja tsekkaa jokaisen remmin kiristys tarkasti. Itse vedin kyljessä sijaitsevat kiristysremmit yllättävän kireelle. Kun säädöt on tehty oikein, niin liivi istuu hyvin ja halaa kroppaa. Koska kyseessä on todella kevyt liivi, niin se näkyy myös sen koossa. Halo Vest on aika lyhyt liivi ja se istuu ylhäällä yläkropassa. On hyvin erilainen mitä olen aikaisemmin käyttänyt ja sekin vaatii vähän totuttelua.

UD32
Kyljessä oleva kiristysremmi
UD33
Remmi yhdistyy selkäosaan

Sauvojen kiinnitys

Halo Vestissä on kätevät paikat sauvojen kantamiselle. Pullotaskujen yläpuolelta löytyy remmit joilla saa kiinnitettyä sauvojen toisen pään. Sauvojen sompa pää taas kiinnitetään alataskun ja kylkitaskun välissä olevalla remmillä. Halossa sauvojen kiinnitys on mielestäni parempi kuin Mountain Vestissä, koska yläremmi on enemmän sivussa ja sauva menee vähän vinottain. Yläremmi on helpompi laittaa kiinni.

UD23
Sauvat kiinnitettynä. Asettuvat kivasti sivuille
UD24
Yläosa kiinni nepparilla. Alaosaan sauvojen sompa.

https://ultimatedirection.com/mens-halo-vest/
Ultimate Direction Mountain Vest 4.0

Tilavuus 13,27 L – paino 262 g.

Kyseessä on jo neljäs versio Mountain Vestistä. Tainnut aikaisemmat versiot kantaa Krupickan tai Scott Jurekin nimeäkin. Mountain Vest on todella tilava liivi. Sinne mahtuu kaikki varusteet joita vaaditaan esim. UTMB:n vuorijuoksukisoissa. Itse käytin tätä liiviä TDS 145 km kisassa. Tuossa kisassa vaadittujen varusteiden määrä on aivan älyttömän pitkä. Mukana pitää olla sadetakkia, sadehousua, sadehanskat, tuulitakki, pipo, ea-setti, kaksi otsalamppua, sapuskaa jne jne. Tarkan listan tarvittavista varusteista näet täältä: https://utmbmontblanc.com/en/page/206/faq-obligatory-equipment.html …anyway kaikki mahtuivat ja liivin käyttö sujui loistavasti kisan aikana! Mountain Vest kuulostaa juuri oikealta nimeltä, kun katsoo tämän liivin ominaisuuksia!

UD06

Etutaskut

Yllätys yllätys myös Mountain Vestistä löytyy kaksi isoa taskua pulloille. Myös Mountain Vestin mukana tulee kaksi Ultimate Direction Body Bottlea. Taskuissa on sama kiristynaru pullojen ylhäällä pitämiseen. Mountain Vestissä on kätevästi pullotaskujen etupuolelle liitetty yhteensä neljä pientä taskua geelejä varten. Yhteen taskuun mahtuu jopa kaksi geeliä. Eli yhteensä geelitaskuissa kantaa jopa 8 kpl 40 g geelipaketteja. Pidän näistä taskuista tosi paljon ja käytänkin niitä jatkuvasti geelien kuskaamiseen.

UD08
Pullotaskujen etupuolella kätevät geelitaskut

Pullotaskujen alapuolella on kaksi erilaista taskua. Oikealla puolella on vetoketjulla varustettu elastinen tasku. Tuossa taskussa kannan yleensä eväitä. TDS:llä siinä taisi olla Noshtin Chewseja. Tuo tasku on myös hyvä avainten kantamiseen.

UD07
Oikea alatasku vetoketjulla

Vasemman puoleinen alatasku on aukinainen elastinen tasku. Kisoissa kannan siinä geelejä ja muita eväitä. Harjoituslenkeillä puhelin kulkee siinä kätevästi. Vaikka puhelin ei mahdu taskuun kokonaan, niin se pysyy silti todella hyvin paikallaan. Ei ole tippunut kertaakaan.

UD14
Vasemmassa alataskussa kännykkä

Eikä siinä vielä kaikki. Mountain Vestistä löytyy myös olkapäiden kohdalta kaksi pientä taskua ja pilli, jonka saa kätevästi piiloon taskun taakse. Kisoissa ylätaskuissa kulkee suola- tai elektrolyyttitabletteja. Ja toisessa kulkee yleensä kuulokkeet.

UD09
Olkapäissä pikkutaskut ja pilli

Kylkitaskut

Molemmat kylkitaskut ovat vetoketjulla varustettuja ja saman kokoisia. Kylkitaskut ovat myös Mountain Vestin heikoin lenkki. Ne ovat juuri sellaisessa kohtaa liivissä, että ne ovat todella kireät ja niitä on haastava käyttää. Myös vetoketju on vaakatasossa. Jos se olisi sijoitettu taskun etupuolelle pystyasennossa, niin luulisin että näitä taskuja olisi helpompi käyttää. Ultimate Directionin mainosvideossa Krupicka laittaa kylkitaskuun kännykän. En sit tiedä olenko todella kankeassa kunnossa, mutta ei onnistu minulta. Geelien ottaminen kylkitaskuista onnistuu kohtuu hyvin, hieman repimällä. Olenkin pyrkinyt kylkitaskuihin pakkaamaan jotain vähemmän tarvittavia tavaroita. Esim. avaruuslakana, ensiapuside ja otsalampun vara-akku mahtuu sinne hyvin. Taskut ovat todella hyvän kokoiset, mutta harmittavasti niitä on hieman haastava käyttää.

UD04
Vetoketjullinen kylkitasku.

Selkäpuoli

Mountain Vestin selkäosa on yksi fiksuimmista ja parhaista ratkaisuista joita olen nähnyt markkinoilla olevissa liiveissä. Taskut takana ovat todella reilun kokoiset! Isoimman taskun alaosaan pakkasin TDS:n kisassa vähiten tarvittavia varusteita eli varalampun, ensiapusetin ja vaatteita joille oli vähiten käyttöä. Ylempään osaan pakkasin lisää muita vaatteita. Päälimmäiseksi tuulitakin jota tulisin todennäköisesti jossain vaiheessa tarvitsemaan. Ison taskun ulkopuolella on lisänä vielä tosi fiksu kengurutasku. Siihen pakkasin sadevaatteet. Alas sadehousut ja yläosaan sadetakin, jonka saisi nopeasti vedettyä niskaan jos kylmä tai sade yllättäisi.

UD05
Selässä kulkee kaikki tarvittava esim. TDS/UTMB kilpailuja varten
UD15
Vetoketjullinen iso takatasku ja kengurutasku

Koko selkäosan saa kätevästi kiristettyä kuminauhalla. Sitä varten löytyy myös paljon eri kiinnityskohtia ja narut saa säädettyä todella hyvin, juuri sellaiseksi kuin haluaa. Tämä tekeekin Mountain Vestistä todella monipuolisen ja sopivan eri mittaisille matkoille. Esim. maraton matkoilla kun tavaraa ei tarvitse hirmu paljoa, niin sitten vaan kiristää naruilla selkäosan todella pieneksi. Pitkissä kisoissa naruja ei välttämättä tarvitse ollenkaan, koska liivi on ihan täysi, eikä silloin tavarat pääse liikkumaan. TDS kisassa käytin kuminauhaa lähinnä blokkaamaan tavaroiden tippumisen kengurutaskusta.

Takaosaan saa myös juomarakon kätevästi kiinni. Ison taskun sisältä löytyy vielä oma tasku rakolle.

UD16
Takaosan kiristysremmit. Eri kiinnityskohtia remmeille. Saa juuri sopivaksi säädettyä ja tavarat repun sisällä ei hölsky.

Istuvuus

Mountain Vest istuu minun kroppaani täydellisesti. Mountain Vest on pidempi kuin Halo Vest ja se istuukin minun 186 cm kroppaan aavistuksen paremmin. Se ”halaa” kroppaa tasaisemmin ja laajemmalla alueella kuin Halo Vest. Käytän molemmissa liiveissä kokoa M. Yleensä paitaa ostaessa sovitan ensin kokoa L ja joskus päälleni meneekin M-koko. Eli Ultimate Directionin liivit ovat vähän reilumpaa kokoa. Kannattaakin olla tarkkana, että hankkii juuri oikean kokoisen. Varsinkin liian isoa on vaikea saada istumaan kunnolla kropan ympärille ja silloin se vain hölskyy juostaessa. Tässäkin liivissä löytyy hyvät säätöremmit. Kannattaakin kokeilla eri säätöjä, jotta liivin saa istumaan parhaiten.

UD35
Mountain Vestissä kylkien kiristysnarut hieman taaempana (ohut naru). Liivistä löytyy myös kaksi lenkkiä jäähakkujen kantamiseen (kaksi paksumpaa lenkkiä).
UD34
Selkäosassa oleva kiristyshässäkkä. Joku on valitellut, että tuo muovinen ”kiristysteline” häiritsee alaselässä. Itsekin sen huomaan, mutta ei se ole häirinnyt, eikä ole aiheuttanut hiertymiä.

Sauvojen kiinnitys

Kepukat saa samanlaisella systeemillä kiinnitettyä kuin Halo Vestissä. Nykypäivänä liiveiltä jopa vaaditaan kiinnityskohtia sauvoille. Melkein kaikki haluaa kantaa pitkissä vuorikisoissa sauvoja mukana. Mountain Vestissä yläremmi on ehkä aavistuksen vaikeampi saada kiinni kuin Halo Vestissä. Jotenkin pullojen yläosa blokkaa kiinnitystä. Ultrakisoissa väsyneenä haluaa välttää tälläisen kanssa sekoilua. Mountain Vestin sauvojen kiinnitys sopii hyvin rentoihin ja pitkiin retkijuoksuihin, mutta kilpailutilanteessa ainakin itse kaipaan jotakin nopeampaa systeemiä sauvojen kiinnittämiseen. Siksi kannoinkin TDS:llä sauvoja juoksuvyön selkäpuolen lenkeissä.

UD11
Sauvat kiinni. Asettuu kivasti sivuille. Kuvauksessa laitoin pulloihin vain ilmaa ja siksi ne on erikoisesti kääntyneet sivuille.
UD12
Kiinnityskoukut. Sauvojen sompa alas.

https://ultimatedirection.com/mountain-vest-4-0/


Ultimate Direction Body Bottle 500

Molempien liivien mukana tulee kaksi erinomaista Ultimate Direction Body Bottlea. Nestettä yhteen pulloon mahtuu 0,5 L. Olen käyttänyt lähes kaikkia markkinoilla olevia lötköpulloja ja Ultimate Directionin pullot ovat selkeät suosikkini. Ensinnäkin niissä on loistavan kokoinen suuaukko. Se tekee kisan aikana pullojen täytöstä helppoa. Pullot on myös muotoiltu hieman littaniksi. Sen ansiosta pullot ovat mukavammat vartaloa vasten. Myös korkki eroaa monista kilpailijoista, sillä siinä on lukitus. Kun painaa korkkia alaspäin, niin se menee kiinni ja kun vetää hampailla ylös, se aukeaa. Juomaa ei kuitenkaan tule ulos ennen kuin painaa huulilla tai hampailla punaista suuosaa. Juostessa en koskaan lukitse korkkia, mutta lukitus-systeemi on kätevä jos pulloa kantaa vaikka jonkun repun sisällä ja haluaa olla varma ettei vedet vuoda repun sisälle.

https://ultimatedirection.com/body-bottle-500/

UD01
Body Bottle ja 0,5 L vettä
UD02
Littana alaosa
UD03
Korkissa kätevä lukitus

Loppuloru

Kumpi näistä liiveistä on juuri sinulle sopiva? Se vähän riippu mitä matkoja juokset ja oletko grammanviilaaja. Halo Vest soveltuu loistavasti maratoneille ja pikku-ultrille. Menee se myös satamailisella jos pakollisten varusteiden lista ei ole mega pitkä. Jos haluat selvästi kevyimmän liivin, niin sitten Halo on sinun valinta! Jos kuitenkin haluat liivin, joka on vähän monikäyttöisempi ja soveltuu mille vain matkalle, niin Mountain Vest on valintasi. Se on painavampi, mutta ehkä juuri sen takia se on myös aavistuksen mukavampi ja istuu ainakin minun yläkroppaan paremmin. Mielestäni on hyvä olla erilaisia tuotteita eri matkoille ja eri seikkailuille (olenkin vähän varustehönö). Aion siis jatkaa molempien liivien käyttöä. Edessä oleva seikkailu saa päättää kumman pakkaan päälleni.

IMG_9839
Mountain Vest valmiina pitämään Oksaselle seuraa 35 tunniksi

0 comments on “Ultimate Direction Halo Vest & Ultimate Direction Mountain Vest 4.0

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: