Trail running

Polkujuoksukausi 2017

Kausi saatiin pakettiin vajaa kaksi viikkoa sitten Kolin kansallispuistossa Vaarojen Maratonilla. Vuosi 2017 oli minun ultrajuoksu-uran level 2. Vuosi 2016 oli level 1 ja vuosi 2018 tulee olemaan level 3. Viimeinkin tulen pääsemään sille kauan kaivatulle korkeimmalle (pisimpien matkojen) levelille. Tulevan kauden suunnitelmista lisää alempana, mutta käydäänpä ensin läpi tätä kautta.

Kaudella 2017 päätin kisata vähemmän kuin edellisellä kaudella, koska matkat ja treenimäärät pitenivät. Viime kaudella kisojen paljous alkoi painamaan loppukaudesta ja sitä virhettä en halunnut tälle kaudelle. Ultrajuoksu-uran level 2:lla tarkoitan n. 80 km / 50 mailin kilpailuja. Eli päätavoitteet kaudella 2017 oli onnistua toukokuun NUTS Karhunkierros 80 km ja lokakuun Vaarojen Maraton 86 km kisoissa. Villinä korttina kisakalenteriin oli myös ilmestynyt Pallaksen 134 km monsterimatka. Tuohon kisaan ei alunperin ollut tarkoitus osallistua, mutta melkein vanhaksi menneet liikuntasetelit piti käyttää ja minähän päätin laittaa ne Pallas 134 km osallistumismaksuun. Ultrakisojen lisäksi kisakalenterista löytyivät näiden kisojen valmistavat kisat. Bodom Trail 21 km ja Nuuksio Classic 42 km toimivat hyvinä valmistavina kisoina.

Tässä vielä lyhyt yhteenveto miten kauden kisat menivät.

↓ ↓ ↓

Bodom Trail 21 km – 6.5.2017

Buff Trail Tourin avauskisa avasi myös minun kisakauteni. Bodomin kisa on erittäin rankka kisa. Matka ei ole pitkä, mutta reitti on yleensä hitaassa ja kosteassa kunnossa. Tarkoittaa verenmakusuussa syke punaisella ravaamista. Toimi loistavana valmistavana kisana Karhunkierrosta varten.

Juoksu kulki ihan kivasti, vaikka kisan loppupuoliskolla tulikin vähän sellainen ”ei vaan kiinnosta” fiilis. Juoksuni meni vähän lötköksi. Ei oikein löytynyt draivia vetää suo-osuuksia vauhdilla.

Kaikesta huolimatta paransin edellisen vuoden aikaani vajaan minuutin. Kuten kisaraporttini otiskossa lukee ”herätys kisakauteen”!

Kisaraportti: https://outdoor-oksanen.com/2017/05/08/bodom-trail-21-km-heratys-kisakauteen

Photo 6.5.2017 10.15.09
Kuva: Karri Jalava

NUTS Karhunkierros 80 km – 27.5.2017

Seuraavana oli vuorossa kauden pääkisa. Voinkin melkein sanoa, että NUTS Karhunkierros 80 km oli se kisa johon panostin kaikista eniten ja siellä halusin todellakin menestyä. Ehkä asiaan vaikutti se, että kyseessä on Suomen tunnetuin vaellusreitti ja nyt juoksin sen koko mitaltaan. Karhunkierros on mukavasti heti kauden alussa ja siihen pääsee valmistautumaan koko talven. Itsellä tosin alkutalvi meni toipuessa edellisen kauden vammasta ja talven treenit alkoivat vähän myöhään. Päästyäni kuntoon sain tehtyä tosi hyviä treenejä, jotka lopulta auttoivat tuomaan sijan 10.

Juoksu kulki koko päivän loistavasti. Kisan ainoa synkkä hetki tuli n. 60 km kohdalla, joka pisti vähän mieltä matalaksi ja jalkoja laiskoiksi. Kisan alku ja loppu sujuivat paremmin kuin olin osannut ennustaa. Sain kaverilta vinkkiä, että alku kannattaa painaa vaan kovaa vauhtia, koska se on sen verran helppoa juosta. Tottelin tuota vinkkiä ja alku vedettiin vauhdilla. Ei kuitenkaan liian kovaa, sillä sijani parani kisan edetessä. Ilokseni myös lopun Valtavaaran valloituskin meni vauhdilla. Tällä kaudella en sipannut lopussa vaan juoksin sen hurmiossa.

Pääsy lopulta kympin sakkiin oli unelmien täyttymys!

Kisaraportti: https://outdoor-oksanen.com/2017/05/30/karhunkierros-80-km-ensin-lumi-sitten-punainen-matto/

nutskarhunkierros2017-2119_onevision
NUTS Karhunkierros 80 km 2017 – Kuva: Onevision.fi / Juha Saastamoinen

NUTS Pallas 134 km (DNF) – 14.7.2017

Lähes täydellisen onnistumisen jälkeen seurasi epäonnistuminen ja uran ensimmäinen DNF. Tuntuu vähän hullulta ajaa yhteensä lähes 2000 km ja käydä keskeyttämässä kisassa vasta 45 km juoksun jälkeen. Jäi paljon näkemättä, mutta jäi myös halu tulla uudestaan.

Olen vielä tähänkin päivään asti pyöritellyt päässäni, että mikä meni pieleen ja mikä johti keskeytykseen. Todennäköisesti suurin syy oli palautuminen. En ollut vielä palautunut Karhunkierroksen kasikympiltä. Eikä palautumista edesauttanut liika intoilu treenien kanssa. Lähdin ehkä liian pikaisesti Karhunkierroksen jälkeen takaisin treenaamaan. Vaikka huomasin merkkejä siitä, että en ollut vielä palautunut, menin silti tekemään liian raskaita treenejä. Palautumisen lisäksi ongelmia tuotti pitkä ajomatka kisapaikalle, Ylläksen ensimmäinen alamäki ja liian innokas vauhti. 45 km ja kroppa sanoi kaput!

Kisaraportti: https://outdoor-oksanen.com/2017/07/17/nuts-yllas-pallas-134-km-kun-kroppa-sanoo-kaput/

nuts_yllaspallas2017_134km-9863
Kuva: Onevision.fi / Juha Saastamoinen

Nuuksio Classic Trail Marathon 42 km – 2.9.2017

Onneksi myös epäonnistumisen jälkeen seurasi onnistuminen! Nuuksio Classic 42 km kilpailuun oli kiva palata! Kyseessä on todellakin klassikko! Oli jotenkin kiva fiilis päästä juoksemaan ”vain” 42 km ultrailujen jälkeen. Osasin lähteä tähän kilpailuun sopivan rennosti ja se siivitti miellyttävään lopputulokseen. Nuuksio Classic toimi myös valmistavana kisana Vaarojen Maraton 86 km kilpailuun.

Nuuksio Classicissa ehkä paras onnistumiseen vaikuttava tekijä oli se, että juoksin omaa vauhtiani. Tämän olin juuri oppinut Pallakselta. Eli ei kannata välittää muiden vauhdista, eikä kannata heti kisan alussa lähteä tavoittelemaan liikoja. Sain Nuuksiossa pidettyä aika kivasti tasaista vauhtia ja paransin lopulta aika reippaasti vuoden 2015 aikaani. Nuuksiossa ei myöskään tullut ongelmia jalkojen ja vatsan kanssa. Vatsa kun oli häiriköinyt Pallaksella ja Karhunkierroksella.

Kisaraportti: https://outdoor-oksanen.com/2017/09/04/nuuksio-classic-trail-marathon-paluu-klassikkoon/

36589370090_c7f4cb6789_b
Kuva: Tero Koski

Vaarojen Maraton 86 km – 7.10.2017

Kruunu ikimuistoiselle kaudelle! Kolin kansallispuisto pitää sisällään tämän maan teknisimpiä polkuja. Eikä pidä unohtaa Kolin vaaroja! Nousuja ja laskuja riittää todella kivasti! Nämä ainekset tuottivat tämän kauden raskaimman ja pisimmän kisan. Vaikka kyseessä olikin maastollisesti raskas kisa, niin yllätyksekseni kaikki sujui hyvin. Ei oikein ollut mitään isoja ongelmia. Itseasiassa vatsa toimi parhaiten kaikista kauden kisoista. Oli suorastaan ilo juosta, kun ei tarvinnut yhtään yökkäillä ja miettiä hanurin pyyhkimistä ruskaisiin lehtiin.

Vaikka aikaisemmin mainitsinkin, että Karhunkierros oli ehkä tämän kauden ykköskisa, niin yhtä hyvä ellei jopa parempi fiilis jäi Vaarojen Maratonista. Tuolla reitillä jo maaliin pääsy oli loistava suoritus. Yhdeksäs sija oli todellinen kruunu tuolle päivälle ja tälle kaudelle!

Kisaraportti: https://outdoor-oksanen.com/2017/10/08/rylays-tuplana-vaarojen-maraton-86-km/

vaarojenmaraton2017-5138 (1)
Kuva: Juha Saastamoinen / Onevision.fi

Kausi 2018

Mitäs tulevalle kaudelle mielessä? Ultrajuoksu-uran level 3 eli matkat pitenee! Ensimmäinen iso kisa tulee olemaan NUTS Karhunkierros 160 km. Tuohon kisaan olenkin jo ilmoittautunut. Nyt kun tämän kauden jälkeen jalatkin on kohtuu terveet, niin treenit pääsevät alkamaan hyvissä ajoin. Tulee olemaan raskas, mutta todella nautinnollinen treenitalvi. En tosin aio vain juosta, vaan treeneihin kuuluu myös hiihtoa, kuntosalia, retkeilyä ja pyöräilyä. Itseasiassa pyöräilyt ajattelin aloittaa jo tällä viikolla ja sitä jatkaa todella aktiivisesti kunnes juoksut alkaa taas. Näillä näkymin vakavia juoksuaskelia otan seuraavan kerran vasta marraskuussa. Sen jälkeen pyörä tulee toimimaan matkanteko välineenä ja 1-2 kertaa viikossa treenin muodossa. Haaveissa pyörii myös joku SKIMO reissu. Olis siistii käydä taas Norjassa pöllyttämässä puuteria!

Villeimpänä ajatuksena kaudelle 2018 olisi kiertää kaikki Ultra Trail Tour Finland kilpailut. Se tarkoittaisi Karhunkierroksen lisäksi paluuta NUTS Ylläs-Pallas 134 km kilpailuun ja kausi päättyisi Vaarojen Maraton 130 km:lla. Tämä olisi huippu hienoa jos onnistuisi, mutta sen onnistumiseen vaikuttaa moni asia. Onko työkeikkoja, miten perheen kanssa saadaan aikataulut sopimaan, onko terve jne. Toivotaan, että Oksanen nähdään Rukalla, Ylläksellä ja Kolilla! …ja ehkä parin vuoden sisään Chamonixissa!

Kisakalenteri 2018:
https://outdoor-oksanen.com/kisakalenteri-2018/
(täydentyy kun suunnitelmat tarkentuu)

Loppuun vielä suuren suuri kiitos vaimolle, kun jaksaa tukea näitä metsäleikkejä!

_DSF1023-32.jpg

2 comments on “Polkujuoksukausi 2017

  1. Olipa mielenkiintoinen kooste! Ei muuta kun tsemppiä treenaamiseen! Mulla talvet on menny yleensä pelkästään laskuhommissa, mut tänä talvena pitäis kai vähän juostakin kun menin ilmoomaan sinne Karhunkierroksen 53:lle. ..Mut silti, parhaassa juoksukunnossa olin toissakeväänä kun laskin 100 päivää joista skinnailua 60. Verttimetrejä en laskenut mut ei niitä ihan vähää ollut, joten toimii sekin taktiikkana, ainakin meikäläisen tasolla… Lyngenistä sieltä korkeimpien huippujen katveesta löytyy hyviä mäkiä jossa saa 1500-1600m nousua yhteen päivään ja puuterit kaupan päälle 😀 https://piposilmilla.fi/2017/03/31/lyngen-osa-3-pitkia-paivia-ja-pehmeita-kaannoksia/

    Tykkää

  2. Teemu Oksanen

    Joo kyllähän se on hyvä tehdä välillä jotain muutakin kun juoksua. Kyl toi randoilu on loistavaa talvitreeniä! Ai sulla on KK 53 edessä? Siistii! Se on kyl loistava reitti ekaks ultraks! Tsemppiä treeneihin! 🙂

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: