Arvostelut Trail running

Nastakengät tekevät muutakin kuin estävät kaatumasta

Nyt kolahti pahasti omaan nilkkaan. Olen useasti Facebookin keskusteluryhmissä huudellut kuinka tärkeää on käyttää nastakenkiä. Ei pelkästään pystyssä pysymisen takia, vaan myös siksi että juoksutekniikka pysyy kasassa. Pystyssä pysyminen ilman nastoja ei välttämättä tuota kaikille onglemia. Suuri ongelma tulee siinä kuinka korjaa juoksuasentoa sen takia, että pysyy pystyssä. Sitä juoksee kankeana tai jalat lipsuvat miten sattuu.

Oksanen sai tässä vuodenvaihteessa kokea kovan kolauksen tämän asian tiimoilta. Eli kävin vetämässä asfalttilenkkiä ilman nastureita. Katsoin kun kotimme viereiset asfalttipätkät olivat jäästä kuivia. Mutta muutaman kilometrin päässä tilanne ei ollutkaan enää sama. Tie oli aivan jäässä, eikä sitä ollut hiekoitettu. Sutii, sutii ja Oksanen horjuu kuin mikäkin jäykistynyt sätkynukke. Tuota jääkenttää juoksin varmaan jopa kilometrin verran. Välillä hain pitoa lumipenkasta, mutta se oli hitaampaa ja päädyin takaisin jääkentälle. Samanlainen osuus toistui vielä lenkin loppupuolella. Heti tuon lenkin jälkeen ei ollut juurikaan mitään ongelmia. Sitten tein saman virheen yhdellä toisella lenkillä ja sen jälkeen alkoi kropassa tuntua. Nyt olen ollut 3 päivää juoksematta, koska koko keskikroppaa jomottaa näiden jäällä tehtyjen lenkkien jälkeen. Voi olla, että löytyy muitankin syitä kipuihin, mutta uskon suurimman aiheuttajan olevan jääjuoksun aiheuttama jäykkä tekniikka. Toinen tekijä voi olla heikot keski-/yläkropan lihakset. Olen aika laiskasti käynyt bodaamassa ja jos salille olen eksynyt, niin siellä liikkeet ovat liikaa sijoittuneet jalkoihin. Mutta, mutta näistä aina oppii, eiks niin? Tai olihan nämä vaarat jo itsellä tiedossa, mutta eiköhän ne nyt viimeistään taottu Oksasen takaraivoon.

P1010589
Poluilla sentään ollut nastakengät jalassa. Sipoonkorven Brännbergin kivikkoa.

Kroppa on alkanut pikku hiljaa voimaan paremmin ja tarkoitus olisi ensi viikolla jatkaa lenkkeilyä. Aion kuitenkin tarkkaan kuunnella mitä se kroppa puhuu ja vasta sitten palaan poluille tai jäisille teille. Ensi viikko olisikin viimeinen helppo viikko ennen kuin aloitan treeniputken kohti NUTS Karhunkierros 160 km kilpailua.

Mitkä teidän kokemukset ovat aiheesta? Jätä kommentti ja keskustellaan lisää.

Vielä loppuun asiaa nastakengistä. Eli niilläkin olen tänä talvena juossut…

Aikaisempina talvina olen suurimmaksi osaksi juossut itse nastoitetuilla kengillä. Tein aikoinaan Intersportissa kenkien nastoituksia ja nämä taidot muistissa pystyin nastottamaan omiakin kenkiä. Olenkin muutaman kerran suositellut nastoittamaan suosikki kesäjuoksukengät. Tämä on paras ratkaisu jos ei löydä sopivia valmiiksi nastoitettuja kenkiä. Tosin valmiiksi nastoitetuissa kengissä on ajateltu muutakin kuin nastoja. Niissä on ajateltu yleisesti talvijuoksemista. Eli päälimateriaalit ovat paksumpia ja paremmin kylmältä eristäviä. Esimerkiksi Salomon Speedspike CS:n pintamateriaali on paksumpaa ClimaShield materiaalia. Loistava juttu sitten kun pakkaset oikeasti purevat. Tarkoitus on kuitenkin käydä vielä yli -20 asteen pakkasillakin lenkillä ja silloin hyvin hengittävät kesälenkkarit ei kelpaa, vaan on oltava talvi nastakengät. Jotkut valmistajat käyttävät myös vedenpitäviä kalvoja ja ne auttavatkin sitomaan lämpöä kengän sisään. Vedenpitävien kenkien kanssa on vain aina oltava varovainen, että sitä vettä ei pääse varren kautta kengän sisään. Siinä vaiheessa juoksijalta pääsee itku.

P1010205
Salomon Speedspiket Sipoonkorven poluilla

Salomon Speedspike CS

Näyttökuva 2018-01-07 kello 17.59.29

Käyn vielä läpi Salomonin uutuus nasturin ominaisuuksia. Salomon Speedspike CS on uusi malli tälle talvelle ja se on todellinen polkujuoksijan suosikki nasturi. Tämä kenkä on nimenomaan talvisille poluille suunniteltu. Tasasellakin ne toimivat, mutta ehkä Speedspikejen droppi ja vaimennus puhuu enemmän polkujen puolesta. Droppia on 6mm, joka on loistava lukema poluille. Kantapäällä on korkeutta 24mm ja keulassa 18mm.

Nastoja Speedspikeissa on 15 kpl/kenkä ja pohjan materiaali on loistavaa Salomon Contagrip materiaalia. Tämä pohjamateriaali on lyönyt Oksasen ällikällä loistavan pitonsa ansiosta! Liimaa märkään kallioon upeasti! Speedspikeissa käytetyt nastat ovat yleisin nastatyyppi juoksukengissä. Mm. Nokian tuotemerkillä myydään samanlaisia nastoja. Juuri näitä nastoja olen aikaisemmin asentanut kesäjuoksukenkiin. Niiden asentaminen vaatii liimaa, poraa, loistavia hermoja ja ranne voimia. Eli suosittelen nastoittamaan kengät ammattilaisella tai hankkimaan suoraan nastakengät. Taitaa edullisempi vaihtoehto olla suoraan nastakenkien hankkiminen. Speedspikien 15 nastaa on pitänyt loistavasti jäisillä poluilla ja kertaakaan en ole ollut vaarassa kaatua.

P1000699 Speedspikejen nauhoitus on muistakin Salomoneista tuttu Quicklace eli suomeksi pikanauhoitus. Nopea kiristää ja pysyy myös kireellä, eikä tarvitse poluilla kiroilla aukeavien nauhojen kanssa.

P1000695 Lesti Speedpikeissa luokitellaan Runningwarehousen sivuilla mediumiksi. On ainakin omaan jalkaa juuri passeli. Ei liian leveä, eikä kapea. Muutenkin istuvuus on kiva. Ei niin tyköistuva kuin esim. Sense Ultrissa. Speedspikeissa tilaa jää vähän paksummallekin talvisukalle.

P1010125 Speedspikien sisäänajo kesti n. 50 km. Alkuun ne tuntuivat vähän jäykiltä ja istuvuus parani ajan myötä. Kun sisäänajo oli tehty, kenkä notkistui ja tuli miellyttävämmäksi juosta.

Jos etsit talvisille poluille ketterää ja loistavasti pitävää nastakenkää, niin Salomon Speedspikeen kannattaa ehdottomasti tutustua!

https://www.salomon.com/fi/product/speedspike-cs.html

P1010465
Vielä kun Etelä-Suomessa oli valkoista… Keravanjoen kaunis ruskea pysyy kyllä aina ennallaan.

 

0 comments on “Nastakengät tekevät muutakin kuin estävät kaatumasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: