Arvostelut Trail running

Columbia Montrail Caldorado II – Amerikkalaista mukavuutta

Columbia Montrail eli ”The Original Trail Running Brand.” Lainauksella viitataan Montrailia, joka on alusta asti valmistanut pelkästään polkujuoksuun soveltuvia kenkiä. Amerikkalainen Columbia Sportswear osti Montrailin vuonna 2006. Tämän jälkeen Montrail on pysynyt omana brändinä, mutta vuodelle 2017 Columbia päätti yhdistää Montrailin oman brändinsä alle ja näin syntyi Columbia Montrail. Kun kyseessä on ns. alkuperäinen polkujuoksumerkki, niin se myös näkyy! Tuotteet ovat selvästi mietitty polku- ja ultrajuoksuihin. Kengissä sen parhaiten huomaa Columbia Montrail kenkien suojaavuudessa ja mukavuudessa.

Muita merkkejä joita Columbia omistaa ovat Mountain HardwearSorel ja prAna. Tunnettuja brändejä omissa segmenteissään. Mountain Hardwear on kaikkien Everestille kiipeävien varustelistalla, mutteri-logoa näkee paljon telttojen kyljissä ja untuvapuvuissa. Sorel on tunnettu tyylikkäistä ja mukavista syys- ja talvikengistä. PrAna on erikoistunut kiipeily ja jooga tekstiileihin. Polkujuoksu maailmassa Columbia on viime vuosina tehnyt nimeä UTMB:n pääsponsorina. Näistä saatte vähän kuvaa, että minkä kokoinen tekijä Columbia on.

Columbia Montrail malliston kolmanneksi kevyin kenkä, Columbia Montrail Caldorado II teki tälle vuodelle nimen muutoksen lisäksi pienen laihdutuskuurin. Sen painoksi tippui 297g, kun aikaisemmin Montrail malliston alla sen paino oli n. 310g. Mallinimi Caldorado tulee sanoista Colorado ja California. Eli mallia suunnitellessa on tavoiteltu sen soveltuvan näiden alueiden tyypillisille maastoille. Eli kallioo ja kovaksi tallattua polkua. Se näkyykin esim. pohjassa, jossa nappulat ovat melko pieniä, mutta erinomaisen pitävää materiaalia. Lisäksi kivisuoja toimii erinomaisesti kivikkoisessa maastossa.

Caldorado on loistava ”all-around” kenkä eli se soveltuu vähän kaikille matkoille ja kyllä sillä pystyy juoksemaan kaikissa maastoissakin. Vaikka Caldoradot ovat pääosin suunniteltu kovemmille poluille, toimi ne minulla ihan hyvin Bodom Trailin kosteilla poluilla. Irunfar suositteli Caldoradoja legendaarisen Western States 100 kilpailun juoksijoille. Pitäisi siis toimia jopa 100 mailin mittaisilla matkoilla. Itse taas paransin minuutilla Bodom Trailin 21 km matkan reittiennätystäni. Eli hyvin voi kutsua jokapaikanhöyläksi!

Testikengilläni on juostu yhteensä 112km. Pahoittelut myös hieman kuraisista tuotekuvista. Otin kuvat Bodom Trailin jälkeen ja näköjään ihan kaikki kura ei ole lähtenyt.


Yläosa

Caldoradot ovat erittäin mukavat ja istuu jalkaani loistavasti. Varpaille jää todella mukavasti tilaa. Eipä ole suuri yllätys, kun kyseessä on Amerikkalainen yritys. Jos olette joskus istuneet kunnon jenkkiauton kyydissä, niin tiedätte mitä tarkoitan Amerikkalaisella mukavuudella.

Nauhoissa ei ole pikakiinnityksen kaltaisia kikkailuja, mutta ne ovat hieman venyvää materiaalia. Elastisuutta on juuri sopiva määrä ja ne tarjoavat hieman jouston tuomaa mukavuutta. Liian elastiset nauhat eivät ole yhtään minun mieleeni, mutta nämä venyvät juuri sopivan määrän.

Yläosa on hengittävää verkkomateriaalia eli soveltuu loistavasti kuumille juoksupäiville. Suunnitteluvaiheessa on varmasti ollut mielessä Western Statesin kaltaiset todella kuumat kisat. Verkossa on myös kengän suurimmat miinukset eli se ei ole hirmu kestävää. Itse näen jo kulumaa pikkuvarpaiden vieressä. Keveys ja kestävyys on useasti haastava yhtälö. Lisäksi verkko menee hieman liian alas ja kun pohjakin on aika matala, niin kosteilla keleillä saa vedet helposti kengän sisään. Noh, jos ei tykkää vedestä, niin Caldoradoista löytyy myös vedenpitävä Outdry versio.

Varvassuoja on toiminut loistavasti ja vaaraa tummennetuista kynsistä ei ole ollut. Oikeaa kokoa valitessa ei kannatta tuijottaa euro kokoja, vaan US. Esimerkiksi Adidaksen kengissä käytän kokoa EUR 46 / US 11,5 ja Columbia Montraileissa EUR 44,5 / US 11,5.

_DSF9737.jpg
Yläosan verkko jatkuu keulasta sivuille asti. Kantapää on vahvempaa materiaalia.
_DSF9754
Varvassuoja ja yläosan verkkoa.
_DSF9744
Kantapää istuu loistavasti. Juuri sopivan mittainen kantakuppi.

Pohja

Pohjan nappulat ovat 4mm korkeat. Nappuloita on paljon, ne ovat pieniä ja neliön muotoisia. Hyvin samanlainen kuvio kuin Columbia Montrail Bajada III:ssa, jossa pohjaa kutsutaan Gryptoniteksi. Jostain syystä Caldoradossa pohja ei ole saanut samaa nimeä. Pieni kokoiset nappulat eivät ole kaikista parhaat mutaisilla poluilla, mutta kovilla poluilla toimivat loistavasti. Kuten aikaisemmin mainitsin Caldorado on suunniteltu kovaksi tallotuille poluille ja kallioille. Sen huomaa myös pohjamateriaalissa, joka pitää todella hyvin kalliobaanalla. Pienet nappulat valitettavasti keräävät hieman mutaa ja roskia väleihin.

_DSF9743
4mm nappulaa koko pohjan pituudella. TrailShield kivisuoja näkyy mustan värisenä, päkiän alla olevista raoista.

Vaimennus

Caldoradoissa välipohja on nimetty FluidFoamiksi. Tämä materiaali on saanut markkinoilla jo useamman vuoden kehuja. Kyseessä on mukavan kimmoisa materiaali. Ihan ei ole mikään markkinoiden kimmoisin vaimennus, mutta FluidFoam on juuri sopivan kimmoisa poluille. Tässäkin loistava esimerkki siitä, että kenkä on suunniteltu nimenomaan polkujuoksuun. Vaikka Caldoradot ovat aika matalat, pystyy silti huomaamaan FluidFoamin kivan kimmoisuuden.

Tuntuma polkuun on erinomainen. Kyseessä on matala kenkä, joten polun muodot huomaa ja tietää mihin astuu. Terävät kivet eivät kuitenkaan tule läpi, sillä Caldoradoista löytyy erinomainen TrailShield kivisuoja. Omat kokemukset kivisuojista/rockplateista ovat vähän nihkeitä. Niillä on joskus tapana tehdä kengistä liian jäykkiä tai painavia. Tietty Caldoradoissa se myös vaikuttaa hieman painoon, mutta ei kuitenkaan tee kengästä ylipainoista. TrailShield on harvinaisen loistava kivisuoja. Se ei tee Caldoradoista super jäykkää, vaan kenkä pysyy miellyttävän joustavana. Kyseessä on oikeasti juoksu-, eikä vaelluskenkä.

Droppia Caldoradoissa on 8mm, joka on minulle aikalailla täydellinen droppi polkujuoksuun. Columbia ilmoittaa Caldoradojen kantapään korkeudeksi 19mm ja keulan 11mm (Runningwarehouse ilmoittaa 26/18mm, kuka sit on oikeassa tai miten on mitattu?).

_DSF9751
FluidFoam välipohja
_DSF9760
FluidFoam ja kantapään paksumpaa materiaalia

Plussat:

+ Erittäin mukavat
+ Varpailla mukavasti tilaa
+ Kevyet
+ TrailShield – Hyvä kivisuoja pohjan alla. Mukava mennä esim. rakkakivikossa
+ Hengittävyys, mukavat kuumalla säällä
+ Kuivaa nopeasti ja päästää veden ulos
+ Pohjallinen. Esim. kantapään kohdalla muotoiltu niin, että jalka ei pääse liikkumaan
+ Ulkonäkö. Siinä ja siinä laitanko plussiin.. onhan toi harmaa/punainen vähän tylsä, mutta mallistosta löytyy myös pirteän keltaiset

Miinukset:

-Kestävyys. Jo pientä kulumaa/ratkeilua pikkuvarpaan vieressä
-Pohja. Tämäkin on siinä ja siinä meneekö miinuksiin vai plussiin. Jos kuitenkin ajattelen Suomen olosuhteita, niin pohja ei hirveen hyvää pitoa tarjoa pehmeillä poluilla. Lisäksi nappulat kerää hieman mutaa väleihin
-Ehkä vähän liikaa suunniteltu nimenomaan Amerikan poluille.

Loppusanat:

Jos etsii kenkää, joka soveltuu kaikenlaiseen polkujuoksuun, niin Caldorado on oikea valinta! Pieni miinus tulee kestävyydestä ja aika näyttääkin, että tuottaako ohut verkko enemmän harmia. Jos mukavuus ja keveys ovat asiat joita arvostat, niin suosittelen tutustumaan Caldoradoihin! Minun kaltaisille raskas rakenteisille juoksijoille tämä toimii loistavasti 1-42 km matkoille, mutta ultramatkoille joutuu harkita hieman vaimennetumpaa kenkää.

Kisakäyttösuositus:
NUTS Pallas
Pyhä Tunturimaratoni


Columbia Montrail Caldorado II naisten
Columbia Montrail Caldorado II miesten

Caldoradoa saa myös UTMB erikoisversiona ja vedenpitävänä (Outdry): http://www.columbiasportswear.fi/FI/search?q=caldorado


0 comments on “Columbia Montrail Caldorado II – Amerikkalaista mukavuutta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: