Trail running

Talvijuoksu vinkit

Partioaitta järjesti viime lauantaina Talvijuoksutapahtuman Paloheinässä. Pidimme Jannen kanssa nopean puheenvuoron talvijuoksussa huomioitavista asioista. Toivottavasti paikalla olleet saivat hyviä vinkkejä! Tässä vielä kopio meidän muistiinpanoista.

P1010381
 

Huomioitavia asioita:

– Kylmällä juokseminen voi olla mukavaa, kunhan varusteet ovat kunnossa ja vaatetta on sopivasti.

– Varaudu tuuleen! Tuulenpitävät vaatteet ja huppu takissa.

– Varaudu hitaampaan vauhtiin. Varsinkin poluilla tuore lumi hidastaa reilusti.

– Sulje vaatteista ilma-aukot ja vetoketjut. Suojaa kaula. Tämä sitoo lämmön vaatteiden sisään. Kun kroppa lämpenee, aukaise tuuletusaukkoja.

– Todella kylmällä muista suojata hengitystiet hyvin. Putkihuivi tai kommandopipo.

– Suojaa akillesjänteet hyvin. Muista lämmitellä ja venytellä ennen lenkille lähtöä!

– Laita juomapulloihin lähtiessä lämmintä vettä. Kun otat lenkin aikana huikkaa, niin pidä huoli, että ylimääräistä vettä ei jää pyörimään pullon/rakon suukappaleeseen. Näin estät suukappaleen jäätymisen.

– Muista tankkaus! Vaikka ei olisikaan kuuma, niin nestettä pitää nauttia

– Älä ylipukeudu. Lähtiessä on hyvä olla hieman kylmä.

– Juoksuliivissä hyvä kuljettaa avaruushuopaa ja tuulitakkia. Jos tulee vilu tai joutuu keskeyttämään juoksun, niin lämmike liivissä voi pelastaa. 

– Suojaa kännykkä kylmältä. Kaiken muun lisäksi, voit tarvita sitä hätätilanteessa. Kännykän voi suojata esim. tuulenkestävällä hanskalla tai pipolla. Mikä vaan lämmin vaate, joka pitää akun hereillä.

– Muista heijastimet ja metsään mentäessä otsalamppu. Pidä huoli, että lampussa on riittävästi virtaa. Tarvittaessa ota vara-akku mukaan.

– Aurinkoisella säällä muista aurinkolasit. Suojaat silmäsi ja näet polun muodot paremmin.

– Kirjoita ylös minkä verran oli sopiva määrä vaatetta milläkin lämpötilalla. Näin muistat jatkossakin pukeutua sopivasti.

– Polkupitkikselle lähtiessä ilmoita lähimmäisellesi minne menet. Jos sattuu jotain, niin tiedetään mistä lähteä etsimään.

– Jos mahdollista, aloita lenkki vastatuuleen. Väsyneenä loppu menee mukavammin.

– Poluille ei välttämättä kannata lähteä heti lumisateen jälkeen. Odota päivä tai pari, jotta juostavat urat tulevat.

– Ota lenkin lopuksi selfie lumen ja jään kuorruttamasta naamasta.

P1010521

 

Varusteet:

Jalat

– Nastakengät – Pitää juoksijan pystyssä ja juoksutekniikan kunnossa.

– Nastakenkien lämmin päälinen – Nastakengät ovat yleensä varustettu paksummalla materiaalilla. Pitää jalan lämpimänä. Kesäkengätkin voi nastottaa, mutta ne eivät suojaa kylmältä.

– Vedenpitävät kengät – Estävät veden pääsyn kenkään ja pitää jalan lämpimänä. Tekee ns. oman ilmaston kengän sisään, joten lämpö ei pääse karkaamaan. Pitää varoa, että lunta/vettä ei pääse kengän sisään.

– Gaiterit/säärystimet – Estävat lumen pääsemästä kenkään ja lämmittää akillesjänteitä. 

– Sukat – Kovilla pakkasilla lämpimät merinovillaiset, paksut urheilu-/vaellussukat tai vedenpitävät sukat. 

IMG_6915

Alakroppa

– Pitkät trikoot – Löytyy eri paksuisia. Tuulenpitävät erinomaiset kylmällä!

– Tuuli-/hybridihousut – Jos tykkää enemmän housuista, niin tuulihousut hoitavat hyvin tehtävän. Salomonilta löytyy myös hybridihousuja, joissa tietyt kohdat ovat veden- ja tuulenpitäviä. Hiostavampi, mutta suojaavampi vaihtoehto.

– Pitkät kalsarit – Trikoiden tai housujen alle vielä pitkät jörrit tai tekninen alusasu. Merinovilla lämmittää kosteanakin.

P1010492
Hybridipöksyt jalassa.

Yläkroppa

– Tekninen aluspaita – Tekninen tai merinovillainen. Riippuen lämpötilasta.

– Välikerrasto – Fleece / toinen aluspaita / t-paita. Kovilla pakkasilla hyvä olla kolme kerrosta yläkropassa. Jos tulee liian lämmin, niin tämän voi ottaa pois ja pakata liiviin.

– Takki – Tuulen-/vedenpitävät takit pitävät myräkän ulkona ja lämmön sisällään. Vedenpitävät ovat myös kovia hikoiluttamaan, joten käytä niitä harkiten. Hardshellit ovat yleensä kevyempiä, mutta hiostavampia. Softshell hengittävämpi, mutta painavampi.

– Hanskat – Nolla kelillä kevyemmät hanskat ja kovilla pakkasilla tuulenpitävät talvihanskat. Tuplahanskat ovat myös kätevät! Riisu toiset jos tulee lämmin. Kosketusnäyttö sormet on kova juttu!

– Juoksuliivi – Sen lisäksi että siinä kantaa kaikkea tavaraa, niin se myös lämmittää yläkroppaa. Muista pakata polkupitkiksille avaruushuopa ja tuulitakki.

P1010381
Oksanen lumimyrskyn keskellä. Yläkropassa tuulen- ja vedepitävä Salomonin Hybriditakki ja juoksuliivi.

Pää

– Putkihuivi kaulaan – Sillä on helppo säädellä lämpötilaa. Kaulan kun suojaa hyvin, niin lämpö ei pääse karkaamaan kropasta.

– Pipo tai panta – Korvat suojaan! Erittäin kylmille keleille tuulenpitävä pipo.

– Kovilla pakkasilla kannattaa suojata naama ja hengitystiet. Tähän löytyy monia erilaisia kypärähuppuja/naamareita. Suun/nenän kohdalla on hyvä olla pienet reiät.

P1010801

0 comments on “Talvijuoksu vinkit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: